Krever klarere regler for subuxone

SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen reagerer på kommunenes ulike praksis i bruken av subuxone.

Subutex
Foto: MYCHELE DANIAU / AFP

SVs Inga Marte Thorkildsen

SVs Inga Marte Thorkildsen krever klarere regler fra helsemyndighetene.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I Oslo har klinikkene innført stoffet frivillig, men i Bergen og andre byer har brukerene blitt tvinget til over på dette nye stoffet.

- I og med at dette oppfattes så forskjellig, og at det kommer signaler om at de er usikre på hva som skal gjelde, bør dette klargjøres fra myndighetene, sier Inga Marte Thorkildsen.

Helsedirektoratet kritisk

Både narkomane, brukerorganisasjoner og dagsentre har denne uken fortalt om problemene knuttet til det nye stoffet subuxone.

Hensikten var å få subutex bort fra det svarte markedet. Men nå har markedet fått et nytt og billigt stoff som tiltrekke seg unge brukere.

Brukere klager også på at de blir syke av det nye stoffet.

Liv Røssland (FrP)

Frps Liv Røssland

Foto: Kristian Ervik / NRK

I dag kunne NRK melde at helsedirektoratet og er sterkt imot måten mange institusjoner har behandlet pasientene på.

- Dette var en fin melding å få på en fredag. Det er gledelig og hjertelig velkommen. Det betyr at vi får den hjelpen vi trenger til å få orden på denne firkantede måten å behandle syke mennesker på, sier påtroppende helsebyråd Liv Røssland i Bergen kommune.

- Mange med bivirkninger

Sosialkurator i Åsane, Cato Danielsen, møter hver dag narkomane som sliter med bivirkninger etter bruken av det nye stoffet suboxone.

- Mange føler seg overkjørt, sier Danielsen.

- En må ta brukerne på alvor og ikkje minst åpne for individuelle vurderinger og la enkelte få fortsette å bruke subutex.

Reagerer på Subuxone-tvang

- Feilgrep å fjerne Subutex