NRK Meny
Normal

Kraftige reaksjoner mot Frp-bonden

Småbrukeren som jublet over regjeringens tilbud til bøndene, får nå kritikk fra sin egen næring.

Magne Djuvik

BONDE MOT STRØMMEN: Magne Djuvik er fornøyd med landbruksdepartementets tilbud til bøndene i landbruksoppgjøret. Men uttalelsene hans har fått mange andre bønder til å se rødt.

Foto: Jarl Omestad / NRK

Departementets tilbud til bøndene ble ikke tatt godt i mot da mat-og landbruksminister Sylvi Listhaug la frem sitt første forslag til landbruksoppgjør.

Mens mange planlegger protestaksjoner, jublet småbruker Magne Djuvik i Fusa over regjeringens planer for næringen.

– Nå får vi en prioritering av dem som driver heltidsbruk, og en styrking av rekrutteringen for å få unge til å satse på landbruk, mener Djuvik.

– Ødeleggende

Djuvik seiler under falsk flagg.

Lars Inge Vik, Fusa bondelag
 Statens tilbud i jordbruksoppgjøret

HARDE TAK: Statens forhandlingsleder Leif Forsell (.v.) overleverer Statens tilbud i jordbruksoppgjøret til Norges Bondelags Nils Bjørke og Norsk Bonde- og Småbrukarlags Merete Furuberg. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og flere bønder har sendt eposter hvor de tar sterk avstand fra Djuvik sitt utspill.

– Hvis han ikke vil ha bedre betalt for det han produserer, er det opp til han. Det eneste slike gjør er å ødelegge for de som kjemper for bedre vilkår for heltidsbonden, skriver Leif Robin Leite.

– Det er noe rart å lese om en småbruker som ikke engang har regnet på hvordan forslaget slår ut for sin egen gård. skriver en annen bonde, som vil være anonym.

Også leder i bondelaget i Djuviks hjemkommune Fusa, Lars Inge Vik, er kritisk.

– Djuvik seiler under falsk flagg og snakker som Frp-politiker.

– Det er bondeorganisasjonene som representerer grasrota, ikke Djuvik. Dette oppgjøret vil ta fra de små og gi til de store, og er svært uheldig for oss på Vestlandet, sier Vik til NRK.

Hordaland bondelag la ut denne tweeten i dag:

Laster Twitter-innhold

Får også støtte

Trøsker

STORT GAP: 1350 millioner skiller bøndene og staten i årets landbruksoppgjør.

Foto: Geir Randby / NRK

Djuvik, som er aktiv i lokalpolitikken for Frp, mener at Listhaug nå har begynt en nødvendig omstrukturering av landbruket.

– Landbrukssamvirket har nærmest monopol innenfor melk-, kjøtt- og eggproduksjon. I mitt hode skal markedet reguleres av tilbud og etterspørsel, ikke av en stor, byråkratisk gigan, sier han.

Dette fikk Norsk Landbrukssamvirke til å steile.

– Vi har 43 prosent av norsk matindustri, og det er langt fra noe monopol. Vi er sterke tilhengere av konkurranse, sier kommunikasjonssjef Eirik Nedrelid.

Men én person støtter Djuvik. Arild Nydegger Øvre-Eide som driver Øvre-Eide gård i Bergen, mener staten viser at de nå vil satse mer på de som har landbruket som hovedlevevei.

– Innen alle andre næringer – uavhengig om man liker det eller ei – så slår man seg sammen og driver større. Denne utviklingen vil jo en dag nå landbruket også, mener han.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik