NRK Meny
Normal

Henlegger korrupsjonssaken mot Stray

Statsadvokaten har henlagt korrupsjonssaken mot Høyre-politiker Jan Sverre Stray på grunn av bevisets stilling.

Rådhuset i Bergen

SLIPPER TILTALE: Jan Sverre Stray var siktet for grov korrupsjon, men saken er nå henlagt etter bevisets stilling. Stray var tidligere lokallagsleder og bystyrerepresentant for KrF, men meldte i 2010 overgang til Høyre

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Bystyrerepresentanten Jan Sverre Stray (H) ble i august 2013 anklaget for å ha mottatt penger fra næringsdrivende for å påvirke kommunale beslutninger.

Jan Sverre Stray - H

SLIPPER TILTALE: Jan Sverre Stray var siktet for grov korrupsjon, men saken er nå henlagt etter bevisets stilling.

Foto: Rolf Hordnes

Til sammen var tre personer siktet i saken. De to andre var forretningsmenn fra Åsane i Bergen, som ifølge politiet betalte Stray rundt 100.000 kroner for å vippe politiske planprosesser i tilknytning til en motorsportbane i deres favør.

Nå har statsadvokaten kommet til at alle tre slipper tiltale for grov korrupsjon.

– Saken er grundig etterforsket. Mistanke om korrupsjon tas meget alvorlig og ikke minst når den gjelder spørsmålet om politiske prosesser og beslutninger (...) Etter å ha behandlet saken har undertegnede kommet til at saken må bli å henlegge på grunn av bevisets stilling, skriver statsadvokat Ellen Cathrine Greve i en pressemelding torsdag formiddag.

– Fordekt som Vennebyen-sponsing

Jan Sverre Stray var tidligere lokallagsleder og bystyrerepresentant for KrF, men meldte i 2010 overgang til Høyre. Han har sittet i bystyret i Bergen siden 2007, men frasa seg plassen da siktelsen kom.

Stray satt flere uker i varetekt i oktober 2013. Politikeren var i forbindelse med sitt private engasjement i Vennebyens eierselskap Creacon ansvarlig for å hente inn sponsorer til et underholdningsarrangement, og politiet mener bestikkelsene skal ha vært fordekt som sponsorkroner.

Statsadvokaten mottok saken ferdig etterforsket fra bergenspolitiet i september 2014.

– Saksbehandlingstiden har beklageligvis vært lang. Dette på grunn av sakens kompleksitet både faktisk og rettslig, skriver statsadvokat Greve, som ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer utover pressemeldingen.

ALT OM SAKEN: Høyre-politiker fra Bergen siktet for korrupsjon

Siste video

Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo
Nå vurderer naboene å flytte.