I høst ble Jan Sverre Stray involvert i en korrupsjonsskandale, på grunn av rollen sin som bystyrepolitiker i Bergen, der han representerte Høyre. Stray og to forretningsmenn ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon.
I kjølvannet av saken mistet han jobben som leder for omleggingsarbeidet i Hordaland teater.
Stray skulle flytte teateret fra Stend til Bergen sentrum og omorganisere teateret, men jobben gikk langt fra som planlagt.
Etter kort tid sluttet han i jobben. Uenighetene rundt arbeidsforholdet var så store at oppsigelsen endte i forlik.
Korrupsjonssiktelsen mot Stray har ingen forbindelse med jobben hans i teateret.
BERGEN BYSTYRE: Jan Sverre Stray er bystyrepolitiker for Høyre i Bergen. Ordfører Trude Drevland (H) ba Stray om å søke permisjon fra sitt verv som bystyrerepresentant.
Foto: Runa Victoria EngenEtterforskes
To forretningsmenn betalte 100 000 kroner til Creacon, selskapet bak «Vennebyen». Stray var ansvarlig for å skaffe sponsorer til et av Vennebyens arrangement.
Politiet hadde mistanke om at pengene egentlig var betaling for Strays innflytelse som bystyrepolitiker. Forretningsmennene hadde en reguleringssak på en tomt, som kommunen skulle behandle. Noe
- BAKGRUNN: Derfor er Stray siktet for korrupsjon
Saken er fortsatt til etterforskning hos politiet i Bergen. Påtalemyndighetene skal snart ta stilling til om saken skal henlegges, eller om det tas ut tiltale mot Stray.
Ansatte ved Hordaland teater som NRK har snakket med, sier Stray mistet tillit på teateret etter korrupsjonssiktelsen. Flere ansatte bekrefter dette, men vil ikke uttale seg i media.
LES OGSÅ: Woldseth varslet om korrupsjonssaken.
Endte i forlik
HORDALAND TEATER: Teateret holder til på Stend i Fana. Her fra stykket «Veggen» med Karoline Krüger.
Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / Hordaland TeaterLedelsen i teateret vil ikke si noe om når Stray sluttet og hvorfor han sluttet, eller kommentere forliket.
Stray var ansatt som organisasjons- og endringsleder i Hordaland teater. Teateret ville flytte fra sine lokaler på Stend inn til Bergen sentrum. Stray hadde ansvaret for flyttingen.
– Jeg skulle også prøve å bygge opp organisasjonen igjen, sier Stray.
– Det var spennende å løfte videre disse planene, og det var en morsom jobb. Da jeg begynte i fjor var det en voldsom driv og optimisme, glede og forventning på teateret.
– Når snudde det?
– Det jeg vil jeg ikke kommentere.
– Har det sammenheng med korrupsjonssiktelsen?
– Det vil jeg ikke snakke om. Jeg har aldri hatt noen konflikt med teateret eller med styret før dette, sier Stray.
– Hvorfor endte det med forlik?
– Det må du spørre styrelederen om.
– Kompliserte forhold
Stray vil ikke snakke om innholdet i forliksavtalen eller hvorfor arbeidsforholdet ble avsluttet.
Styreleder Birthe Eriksen sier hun ikke vil kommentere innholdet i avtalen. Hun vil heller ikke si noe om hvorfor Stray sluttet, eller hvorfor det ble så stor uenighet om det.
– Han er ikke ansatt lenger. Jeg vil ikke uttale meg om en personalsak som er avsluttet. Jeg kommenterer heller ikke innholdet i forliket, sier Eriksen.
Formelt var ansettelsen avsluttet 1. april.
– Hvorfor endte saken i et forlik?
– Nå spør du om et arbeidsforhold som er avsluttet. Det er mange kompliserte arbeidsrettslige forhold i denne saken, er alt jeg vil si, sier Eriksen.