NRK Meny
Normal

Kongen kaster glans over Sjømannskirken

H.M. Kong Harald er i Bergen for å delta på Sjømannskirkens 150-årsjubileum.

Kong Harald Johanneskirken

GUDSTJENESTE: Kong Harald og kulturminister Thorild Widvey deltar søndag under Sjømannskirkens jubileumsgudstjeneste i Johanneskirken.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Kong Harald Johanneskirken

JUBILEUM: Kong Harald deltar søndag under Sjømannskirkens 150-årsjubileum. Her er han på vei inn i til jubileumsgudstjeneste i Johanneskirken i Bergen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det er 150 år siden Sjømannskirken ble grunnlagt, noe som feires over hele landet denne uken. Høydepunktet kommer kanskje i Bergen i dag, når H.M. Kong Harald kommer for å åpne Sjømannskirkens jubileumsutstilling på Sjøfartsmuseet.

Programmet for Kongen starter imidlertid i Johanneskirken, der det avholdes jubileumsgudstjeneste på dagen 150 år etter at Sjømannskirken ble grunnlagt i Bergen. Det arrangeres for øvrig jubileumsgudstjenester for Sjømannskirken i samtlige norske domkirker i dag.

H.M. Kong Harald er Sjømannskirkens høye beskytter, og vil være til stede i Johanneskirken sammen med preses Helga Haugland Byfuglien og fungerende biskop i Bjørgvin, Jan Otto Myrseth, som leder gudstjenesten.

I tillegg deltar Sjømannskirkens jentekor på Costa del Sol, sangere fra Bergen Domkor og messingblåsere og slagverk fra Sjøforsvarets musikkorps.

Jubileumsutstilling

Etter gudstjenesten blir Kong Harald den første som får se en ny historisk utstilling om Sjømannskirken på Sjøfartsmuseet.

Utstillingen «Et hjem ute – Sjømannskirken 150 år» er et bidrag til Grunnlovsjubileet, og skal stå i ett år.

Direktør ved museet, Tore Nilsen, forteller at utstillingen inneholder en rekke gjenstander som forteller noe om hvilken rolle Sjømannskirken har spilt.

– Sjømannskirken hjalp blant annet til med å ta vare på penger. De hadde bankvirksomhet, de sørget for brev, og selvsagt også sjelesorg når det var behov for det, sa museumsdirektøren da NRK fikk en sniktitt på utstillingen fredag.

Se reportasjen fra Dagsrevyen her:

Sjømannskirken fyller 150 år.

FEIRAR 150 ÅR: Sjømannskirken har 150-årsjubileum i år, og feirar blant anna med ei utstilling på Sjøfartsmuseet i Bergen. Foto/redigering: Dag Harald Kvammen Andersen

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik