NRK Meny
Normal

Kokken dømt til åtte års fengsel

Han gikk til angrep på hotelldirektøren sin med en kjøttøks, og innrømmet at han ville drepe sjefen sin. Nå er brasilianeren dømt til fengsel.

Tiltalt i Fleischer-saken

SA SEG SKYLDIG: Den 51 år gamle brasilianske kokken vedgår at han ville drepe direktøren på Fleischer`s Hotell. Her sammen med bistandsadvokat Miriam Grimstad.

Foto: Ingvild Nave / NRK

Dommen i økseangrepet ble avsagt i Nordhordland tingrett i går. Dommen er i tråd med det aktor la ned påstand om.

Den 51 år gamle brasilianske kokken er dømt til åtte års fengsel for overlagt drapsforsøk mot sin tidligere sjef og hotelldirektør, Erik Fleischer Tønjum.

Angrep med kjøttøks

Det var i september i fjor at kokken gikk til angrep på sjefen sin inne på hotelldirektørens kontor. Han angrep direktøren med en kjøttøks, og Tønjum fikk et fire centimeter dypt og tolv centimeter langt kutt i nakken.

Øksedrama på Voss

DRAPSFORSØK: Det var 20. september politiet måtte rykke ut til Fleischer's Hotel på Voss, etter meldinger om at et angrep med øks.

Foto: Arne Hofseth

Tønjum ble sendt til sykehus for behandling, men slapp med skrekken. Det var likevel ikke mye om å gjøre at kuttet kunne ført til mer fatale skader.

– Da fornærmede bøyde seg fremover, fant han frem kjøttøksen og hugget denne mot nakken til fornærmede. Idet han slo var det imidlertid noe som gjorde at han ikke fullførte hele bevegelsen, skriver Nordhordland tingrett i dommen.

51-åringen erklærte seg selv skyldig da rettssaken startet, og forklarte under rettssaken i detalj hvordan han hadde planlagt å drepe sjefen.

Men da han skulle gjennomføre hendelsen skjedde det noe som gjorde at han ikke klarte å gjennomføre, fortalte 51-åringen.

Centimeter fra livstruende skader

Kutten stoppet bare 1–2 centimeter fra de viktige blodårene i halsen, og en rettsmedisiner har forklart at det var svært små marginer om å gjøre før drapsforsøket kunne blitt et drap.

Dette står i rettsmedisinerens rapport:

«Dersom såret hadde vært litt dypere eller hadde gått noe lenger frem på venstre side av halsen, kunne alvorlig og kanskje livstruende blødning ha oppstått. Det bør være kjent for de fleste at skarp vold mot halsen kan være forbundet med livsfare.»

– Retten finner det hevet over en enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte hadde til hensikt å drepe fornærmede da han hugget til.

Pengekrangel bakgrunnen

Fleischer Tønjum i retten

ANGREPET: Erik Fleischer Tønjum ble angrepet på jobb i september i fjor. Aktor Jan-Inge Raanes til høgre, bistandsadvokat Line Hvidsten Ingebrigtsen i midten.

Foto: Ingvild Nave / NRK

Den tiltalte brasilianeren jobbet på Fleischer's Hotel og ble ansatt fra januar i fjor. Han hadde ikke arbeids- og oppholdstillatelse i Norge, og dermed oppsto det problemer med utbetaling av lønn til 51-åringen.

Han jobbet uten å få utbetalt lønn mens man ventet på at søknaden om arbeids- og oppholdstillatelse ble behandlet. Han bodde i en leilighet hotellet eide, og fikk låne penger av hotellsjefen.

Den 28. august fikk han avslag på søknaden sin, og hadde siste arbeidsdag på hotellet den 15. september.

Da det oppsto problemer med det økonomiske oppgjøret før tiltalte skulle reise fra Norge, bestemte han seg for å gå til angrep på sjefen. 20. september, fem dager etter siste arbeidsdag, gikk han til angrep på Tønjum.

Brasilianeren er også dømt til å betale erstatning på 150.000 kroner.

Har tatt betenkningstid

Det er foreløpig uklart om den dømte brailianske kokken godtar dommen.

– Han har tatt betenkningstid, sier mannens forsvarer, Miriam Grimstad.

Han foreløpig ikke fått satt seg skikkelig inn i dommen. Den skal nå oversettes til portugisisk.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik