Trakk anken etter kjøttøksangrep

Den 51-år gamle brasilianske kokken angrep sjefen sin med en kjøttøks og ble dømt til åtte års fengsel. I dag skulle ankesaken opp i lagmannsretten, men nå har mannen trukket anken.

Tiltalt i Fleischer-saken

TRAKK ANKEN: 51-åringen trakk anken fire dager før saken skulle opp i Gulating lagmannsrett. Her sammen med forsvarer Miriam Grimstad.

Foto: Ingvild Nave / NRK

Kjøttøks

VÅPENET: Dette er øksen som Tønjum ble angrepet med.

Foto: Politiet

Det var i september i fjor at den 51 år gammel kokken gikk til angrep på hotelldirektør Erik Fleischer Tønjum på Fleischer's Hotel på Voss med en kjøttøks. Angrepet skjedde inne på hotelldirektørens kontor.

Tønjum overlevde angrepet men fikk et fire centimeter dypt og tolv centimeter langt kutt i nakken. I dag skulle egentlig ankesaken opp i Gulating lagmannsrett, men den dømte har nå trukket anken sin.

LES OGSÅ: Angreip sjefen med øks – ankar dommen

Ville drepe sjefen

Erik Fleischer Tønjum

DRAMATISK: Med et nødskrik overlevde Erik Fleischer Tønjum angrepet.

Foto: Vidar Herre / Avisa Hordaland

Dommen på åtte års fengsel og 150 000 kroner i oppreisning ble avsagt i Nordhordland tingrett 2. april og var i tråd med det aktor la ned påstand om.

51-åringen erklærte seg skyldig under rettssaken og innrømmet at han ønsket å drepe sin sjef. Ovenfor dommerne forklarte han i detalj årsaken til, og hvordan han hadde planlagt å drepe Tjønum.

Brasilianeren jobbet for Tønjum på Fleischer's Hotel og ble ansatt i januar i fjor. Han hadde ikke arbeids- og oppholdsløyve i Norge, noe som førte til vanskeligheter med utbetaling av lønn til 51-åringen.

Hotelldirektøren ble etter hvert enig med kokken om en sluttsum for arbeidet han hadde gjort. Men kokken var ikke fornøyd med utbetalingen.

Den 28. august fikk 51-åringen også avslag på søknaden sin om opphold, og han hadde siste arbeidsdag på hotellet den 15. september. Fem dager senere møtte han opp på kontoret til hotelldirektøren med en kjøttøks.

I retten forklarte kokken at han trakk seg i siste øyeblikk, da han skulle gjennomføre drapet.

Aksepterer dommen

I en telefaks datert 26. juli har den siktede trukket anken. Dermed vil han likevel ikke anke dommen på åtte år for overlagt drapsforsøk.

Ankesaken skulle etter planen opp i Gulating lagmannsrett i dag. Nå blir tingrettens dom på åtte års fengsel, og 150 00 kroner i erstatning til hotelldirektøren, stående.

51-åringens forsvarer, Miriam Grimstad sier at mannen i første runde var klar på at han ville anke.

– Min klient valgte først å anke fordi han mente dommen var for streng. Han følte også at grunnen til at denne situasjonen i det hele tatt kunne oppstå ikke var tatt hensyn til i dommen. Videre var han skuffet over at arbeidskonflikten og det at han satt igjen med så lite penger etter så mange måneder med arbeid og det sviket han opplevde i situasjonen ikke var betonet mer i dommen.

– Hvorfor valgte han nå å trekke anken?

– Han har nå tenkt videre på dette. Hensynet til kollegaene sine som måtte vitne i denne saken, hensynet til Tønjum sin familie og også hensynet til seg selv om at han har et ønske om å legge det bak seg og begynne å se fremover gjorde at han valgte å trekke anken, sier Grimstad.

– Dommen var riktig

Aktor i saken, Jan-Inge Wensel Raanes sier til NRK at tiltalte neppe hadde tro på å få redusert straff.

– At tiltalte har trukket anken regner jeg med er en vurdering han har gjort i samråd med sin forsvarer om at det ikke var noe poeng for han å få en ny full overprøving av saken.

– Slik du ser det, var det noe poeng å anke?

– Dommen i tingretten var fullt og helt i samsvar med mine anførsler og min påstand om åtte års fengsel. Jeg mener dommen var riktig og sånt sett ikke noe grunnlag for å anke.

– Hvorfor fikk han åtte års fengsel for angrepet?

– Jeg påsto åtte års fengsel fordi jeg mener det er det nivået som følger av den rettspraksisen vi har og de uttalelsene som Stortinget kom med i juni 2011, sier Raanes.

Retten i øksedrama

I RETTEN: Hotelldirektør Erik Fleischer Tønjum (i midten) ble angrepet med øks av kokken på hotellet i fjor høst. Her er han i retten sammen med aktor Jan-Inge Raanes og bistandsadvokat Line Hvidsten Ingebgrigtsen.

Foto: Ingvild Nave / NRK