NRK Meny
Normal

KK-konflikten: Vil ha svar fra helseministeren

Kjersti Toppe (Sp) ber helseministeren se på fødetilbudet ved Kvinneklinikken i Bergen (KK), etter at jordmorforeningen slo alarm.

Kjersti Toppe

HAR SENDT BREV: Kjersti Toppe (Sp) tror det er for lav jordmorbemanning på fødeklinikkene. – Det er politikernes ansvar å følge opp, sier hun.

Foto: NRK

I et brev til Bent Høie (H) spør Toppe om helseministeren vil sikre at ikke fødestuene ved Kvinneklinikken i Bergen stenger i helgene. Toppe er nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

– Jeg spør Høie om han bør hindre at vi får redusert kapasitet på fødetilbudet i helgene. Vi må ha et forsvarlig tilbud, sier hun.

Advarer fødende kvinner

I et leserinnlegg i BT mandag advarer Jordmorforeningen gravide mot å føde på KK i helgene. Et stramt budsjett og stenging av fødestuer i helgene, gjør det mer risikofylt for kvinner som kommer inn for å føde, mener de.

LES OGSÅ: – Man kan jo ikke knipe igjen, akkurat

Toppe påpeker at staten har kvalitetskrav til fødeklinikkene, og spør i brevet til helseministeren om han kan garantere at disse blir fulgt opp.

– Jeg har hørt mange bekymringsmeldinger fra jordmødre som fortviler over for lav bemanning til å følge opp politikernes kvalitetskrav. Jeg tror det er for lav jordmorbemanning på fødeklinikkene, og det er politikernes ansvar å følge opp, sier Toppe.

Penger til kompliserte fødsler

Til tross for fødselsrekord i juni, ligger KK an til et underskudd på 9,6 millioner kroner i år. Det skyldes blant annet at tallet på kompliserte fødsler har gått ned, og dermed også bevilgningene.

– Det viser at finansieringssystemet i helsevesenet er veldig ulogisk og naturstridig. Det skal ikke være slik, sier Toppe.

– Vi må rammefinansiere fødeavdelingen og ikke gi de penger etter hvor kompliserte fødslene er. Det er et politisk ansvar, sier Toppe.

Tar diskusjonen på alvor

Lisbeth Normann

VIKTIG DISKUSJON: – Vi vil at fødende skal føle seg trygge på sykehuset, sier Lisbeth Normann, statssekretær (H) i Helsedepartementet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Helsedepartementet ser med uro på situasjonen ved Kvinneklinikken i Bergen, og sier det er viktig at diskusjonen blir tatt på alvor.

– Vi ønsker å ha et godt fødetilbud. Derfor har vi også veiledere for fødselsomsorgen i Norge. Vi vil at fødende skal føle seg trygge på sykehuset, sier Lisbeth Normann (H), statssekretær i Helsedepartementet.

BAKGRUNN: Advarer mot å føde på Haukeland i helgene