Hopp til innhold

Julie (33) lider av urinlekkasje: – Regjeringens forslag er trist

YTREBYGDA (NRK): Regjeringen vil kutte 30 millioner kroner i hjelpen til Julie Hole og opp mot 500.000 nordmenn med samme problem.

Julie Hole må alltid passe på å ha med seg nok bind i hverdagen

TABU: Julie Hole deler sin prosess for å bli kvitt inkontinens på Instagram. Hun må alltid passe på at hun har bind med seg hvor enn hun skal.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

Julie Hole er en av mange hundre tusen nordmenn som lider av tabulidelsen. Hver dag er hun avhengig av bind og bleier for å fungere normalt i hverdagen.

– Det går store mengder bind hver dag. Jeg har aldri vært aktiv i lek med barna mine. Hvis jeg skal hoppe tau så går det et bind på bare to minutter.

Det var etter hennes første fødsel at Hole forstod at hun hadde inkontinens. Da hun skulle tilbake i jobb som gymlærer etter permisjonen, var det ikke lenger mulig å hoppe og løpe uten å lekke urin.

– På jobb har jeg en skuff full av bind. Inntil jeg får en operasjon er jeg avhengig av bind som kan holde på både vann og lukt.

Forteller åpent på Instagram

I statsbudsjettet for 2019 vil regjeringen bruke 30 millioner mindre enn i dag på innkjøp av bleier og hjelpemidler til inkontinente.

Hole er redd konsekvenser det vil gi.

– Når det kuttes slik så føler jeg ikke regjeringen ser hvor viktig det er for inkontinente med riktig og god hjelp.

På instagramkontoen @juliehole, som har nesten 50.000 følgere, omtaler hun temaet som «Min kampsak».

– Etter at jeg fortalte om problemene mine der har jeg fått hundrevis av meldinger fra både unge og eldre med samme problem.

Skjermdump av instagramhistorien til @juliehole

KAMPSAK: Julie ønsker mer åpenhet om temaet.

Foto: Skjermdump @juliehole

Sårbar gruppe

– Det er trist om kuttet skal gå utover en sårbar gruppe, mener styreleder Anita Hansen i interesseorganisasjonen NOFUS.

De representerer personer med urologiske sykdommer og inkontinens, og reagerer sterkt på innsparingsforslaget.

– Gode fagpersoner som gir råd og veiledning er utrolig viktig. Mange er også avhengig av å få produktene levert hjem. Jeg er redd dette budsjettforslaget vil føre til enda mer stigmatisering.

Julie Hole og sønnen Levi i rolig lek på stuegulvet.

AKTIV LEK: -Barna har aldri sett meg på trampolinen eller i aktiv lek, sier Julie Hole, her sammen med sønnen Levi.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

– Skal ikke gå ut over vanlige folk

Statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke (H), sier kuttet ikke skal gå utover kvaliteten på produktene. Hun sier det er apotek og bandasjister som skal få mindre betalt.

– Pasientene skal ikke merke noe til endringen. Vi mener betalingen apotekene vil få skal være tilstrekkelig for å opprettholde de tjenestene de tilbyr.

Det tilbakeviser Apotekforeningen.

– Vi gir råd og hjelper brukere med å finne riktig utstyr. Vi frakter produktene kostnadsfritt hjem til de som trenger det. Regjeringen kan ikke forvente at vi leverer samme tjeneste når vi får så mye mindre betalt, sier direktør for næringspolitikk, Oddbjørn Tyssnes.

Hole er redd kuttet fører til at færre nå tør å søke hjelp.

– Denne gruppen som blir berørt fortjener å bli løftet frem i stedet. Å være i denne situasjonen er ikke noe man har valgt selv.