NRK Meny
Normal

Her er bomben som fikk politiet til å slå alarm

Politiet lette etter narkotika da de kom over denne sekken i en leilighet på Voss. I sekken lå en bombe bestående av gasstanker, fenghetter, dynamitt, krutt og lunte.

Bombe Voss

BOMBE: Bomben består av to gassbeholdere som er teipet sammen, samt lunte, fenghetter, krutt og dynamitt.

Foto: Politiet

20 personer ble evakuert da politiet kom over en bombe, en granat og dynamitt på Voss torsdag.

Bomben ble funnet tilfeldig under en ransaking i leiligheten på Voss. Politiet lette egentlig etter narkotika, etter at to menn hadde blitt stoppet med narkotika på seg i Bergen.

Granat Voss

GRANAT: Denne granaten ble funnet på en annen adresse på Voss enn bomben. Forsvaret har konstatert at det er en riflegranat til øving som ikke er skarp.

Foto: Politiet

Da politiet kom over den bombelignende gjenstanden i en sekk, trakk de seg straks ut av leiligheten, og politiets bombegruppe i Oslo ble tilkalt.

Bomben består av to gassbeholdere som er teipet sammen, samt lunte, fenghetter og dynamitt.

– I tillegg er det dyttet en god del krutt inn i den. Det ser ut som det er brukt tid på å lage den, og at personen som har laget den har hatt kunnskap om det, sier politiadvokat Sylvia Myklebust.

– Ingen planer om å sprenge noe

Politiet har i dag avhørt de to mennene som er mistenkt for befatning med bomben. De eier sammen leiligheten der bomben ble funnet, men skal ha gitt ulike forklaringer på hva bomben skulle brukes til.

– I og med at den ble funnet i en sekk, kan det jo hende de hadde tenkt å ta den med seg et sted. En av dem har forklart at det bare var gjort på gøy. Det er litt motstridende forklaringer, men vi har ikke opplysninger som tyder på at de hadde planer om å sprenge noe, sier Myklebust.

Sprengstoffet og det øvrige utstyret skal stamme fra en låve på Voss. Politiet vet hvem som eier eiendommen, men har ikke fått klarlagt eierforholdene rundt sprengstoffet.

Sylvia Myklebust

FIRE ARRESTERT: Totalt er fire personer mistenkt for tyveri og ulovlig oppbevaring av sprengstoff på Voss. To av dem er også mistenkt for befatning med bomben. – Vi tror sprengstoffet har ligget der i lang tid, sier politiadvokat Sylvia Myklebust.

Foto: NRK

– Vi tror sprengstoffet har ligget der i lang tid. Det kan virke som om det er gjenglemt. Det er gammelt, og dermed ustabilt, sier Myklebust.

Leter etter mer sprengstoff

I kveld pågrep politiet to nye personer i saken. De vil ikke bli avhørt før i morgen. Politiet har også planer om å ransake leiligheten de to sist anholdte mennene bor i sammen.

– Ut ifra avhørene kan det tyde på at det er mer sprengstoff som politiet ikke har kontroll på, sa Myklebust til NRK tidligere fredag.

Politiets bombegruppe har returnert til Oslo, men vil bli kalt tilbake dersom politiet på Voss mener det er behov for det basert på eventuelt nye funn.

Siste video

Slik ser det ut når 574 gensere med sitater fra Ibsens Peer Gynt går i tog.
Kirken ble plukket ned i 1841, i 1844 sto den på plass i Polen.
Nyheter og reportasjer fra Hordaland og Sogn og Fjordane