NRK Meny
Normal

Har trolig ikke drapsmannens DNA

Politiet står trolig helt uten DNA og andre biologiske spor fra gjerningsmannen, etter det brutale drapet på Hilda Feste (98) i Os.

Video Står trolig uten viktige DNA-spor

Politiet står trolig uten viktige DNA-spor i Os.

Søndag er det tre uker siden 98 år gamle Hilda Feste ble seksuelt misbrukt og drept inne i sin egen leilighet på omsorgssenteret Gamleheimshagen i Os kommune. Fortsatt er ingen pågrepet for ugjerningen, som har rystet hele landet.

Mye tyder på at politiet står langt unna en løsning. Kilder som NRK.no har snakket med hevder at politiet står helt uten biologiske spor fra en mulig gjerningsmann i jakten på mannen som misbrukte og drepte 98 år gamle Hilda Feste første nyttårsdag.

― Frykter det kan gå lang tid

Rettsmedisinerne og krimteknikere skal ikke ha funnet biologisk materiale som sæd eller hudrester, noe som kunne gitt politiet et avgjørende bevis i saken. Kilder forteller til NRK.no at de obligatoriske DNA-prøvene som ble tatt under obduksjonen heller ikke har gitt resultater.

Det betyr i så fall at DNA-sporene som er funnet enten tilhører Hilda Feste selv eller personer som hadde grunn til å oppholde seg i leiligheten og som allerede er sjekket ut av saken.

– Jeg er kjent med disse opplysningene og familien frykter derfor at det kan gå lang tid før gjerningsmannen blir pågrepet, sier de pårørendes bistandsadvokat, Beate Hamre, til NRK.no.

Gamleheimshagen

ÅSTEDET: I sin leilighet i dette huset i omsorgstunet Gamleheimshagen i Os ble Hilda Feste funnet drept.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

En DNA-profil av gjerningsmannen kunne ha ført til en rask oppklaring av saken, dersom politiet hadde funnet en tilsvarende profil i sitt eget register. Der fins DNA-profiler både av straffedømte og av ukjente gjerningsmenn i kriminalsaker som fortsatt ikke er løst. Et DNA-spor hadde også gjort at politiet kunne sjekket profilen opp mot tilsvarende baser i Europa, gjennom Kripos og Europol.

Les også: – Hilda var et strålende menneske | – En veldig uvanlig drapssak | Pleier kom inn mens drapsmannen var der | Over 300 tips etter Os-drapet

Politiet vil ikke kommentere

Etterforskningsledelsen vil ikke si noe som helst om NRK. nos opplysninger.

Politiadvokat Ørjan Ogne

TAUS: Politiadvokat Ørjan Ogne vil av hensyn til etterforskningen ikke kommentere NRKs opplysninger.

Foto: Aleksander Vollevik Larsen / NRK

– Av hensyn til etterforskningen vil jeg ikke kommentere hva vi har og eventuelt ikke har, sier politiadvokat Ørjan Ogne ved Hordaland politidistrikt.

Han sier at en eventuell masseinnsamling av DNA fra folk som har vært i området drapskvelden fortsatt er noe som blir fortløpende vurdert. Men en slik masseinnsamling er kun nyttig for politiet dersom de allerede har en DNA-profil å sammenlikne med.

Politiet har rutinemessig tatt biologiske prøver fra Hilda Festes leilighet, men disse stammer trolig fra ulike mennesker som har besøkt henne eller arbeidet i leiligheten. Liste over alle ansatte i Os kommune som på grunn av sitt arbeid har besøkt leiligheten har blitt overlevert til politiet.

Tror på at saken blir løst

– Hvor mye mer utfordrende blir etterforskningen om dere ikke har en DNA-profil på gjerningsmannen?

– Da mister man mulighetene for fortgang i saken og er prisgitt taktiske etterforskning, sier Ogne.

Han understreker at politiet er ved godt mot og at etterforskerne har stor tro på at de skal finne frem til mannen som står bak overgrepet og drapet.

– I løpet av disse tre ukene har vi fått samlet inn et omfattende etterforskningsmateriale, og vi tror vi er nærmere en løsning for hver dag som går, sier Ogne.

Oversiktsbilde med Gamleheimshagen innringet

VURDERTE DNA-TESTING: Politiet har sagt at de fortløpende vil vurdere å DNA-teste alle menn som var i Os sentrum kvelden drapet skjedde. Gamleheimshagen er utringet på bildet.

Foto: Thomas Hellum / NRK

― DNA ikke avgjørende

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen har selv ledet mange drapsetterforskninger gjennom sin tid som leder for voldsseksjonen ved Oslo politidistrikt. Han bekrefter at en manglende DNA-profil vil gjøre politiets arbeid vanskeligere, men sier samtidig at situasjonen i så fall langt ifra er håpløs.

― DNA er viktig, men det er ikke alltid det som løser sakene. Nå er politiet inne i en taktisk fase, hvor avhørene er svært viktige for å finne frem til et interessant objekt, sier Abrahamsen til NRK.no.

Han ber politiet holde motet oppe og ikke la seg prege av skuffelser som måtte oppstå underveis i etterforskningen.

―Jeg har vært borti saker som aldri er blitt løst, men vi har også saker som har fått sin oppklaring etter seks år, sier Abrahamsen.

Kriminalteknikere jobber i leiligheten til Feste

DRAPSNATTEN: Kriminalteknikere jobber i leiligheten der 98-åringen ble funnet drept drapsnatten. Nå viser det seg at politiet kan stå uten viktige DNA-spor i saken.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.