Hopp til innhold

Har ikke tro på pengepremie

En pengepremie vil ikke få flere til å fullføre videregående på to år, tror tidligere rektor ved Bergen Handelsgymnasium (BHG). Han mener elevene må ha en indre motivasjon og gode arbeidsvaner for å klare det.

Studenter i arbeid

TROR IKKE PENGER VIL HJELPE: Tidligere rektor mener elevene må ha en indre motivasjon og gode arbeidsvaner.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

BHG var den første skolen i landet til å prøve ut ordningen med at elever får tilbud om å ta videregående på to år. I overkant av 70 elever fikk tilbudet, men nær halvparten klarte ikke å fullføre og ordningen ble lagt ned.

– Å ta videregående på to år er krevende, Rune Dolvik, tidligere rektor ved Bergen handelsgymnasium.

– For heseblesende

Neste uke starter Hersleb videregående skole i Oslo opp hurtigløpet der elevene kan ta studiespesialisering på to år i stedet for tre.

Nå ønsker også Sylvi Listhaug, som leder av Frps kunnskap- og familieutvalg å gi en pengepremie til de som fullfører. Det er Dolvik skeptisk til.

Sylvi Listhaug

ØKONOMISK GULROT: Sylvi Listhaug (Frp) vil gi premien i form av et stipend eller som en bonusordning på slutten av utdanningen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Skal eleven gjennomføre videregående på to år, må den ha en indre motivasjon. Det er nok positivt for dem som har grunnlaget som skal til, men jeg tror ikke en pengepremie vil påvirke antallet som fullfører. Det tilfører heller ikke noe positivt for læringsarbeidet, tror han.

– Positivt for noen

Både Høyre, Ap, Venstre, SV og Frp roser tilbudet i Oslo. Dolvik er enig i at ordningen har noen positive effekter.

– Det å samle motiverte elever som har en klar målsetting virker positivt på skoleprestasjonene. Men det blir for heseblesende og instrumentelt både i forhold til den faglige fordypningen og den menneskelige utviklingen du får ved å ta videregående på tre år.