Hopp til innhold

Frp krever høring i ubåtsak

Ordføreren på Fedje er skuffet over at ubåtvraket utenfor øykommunen ikke skal heves. Frp på sin side vil ha saken opp som egen høring i Stortinget

Kystdirektoratet anbefaler innkapsling og tildekking av ubåtvraket U- 864, som ligger på cirka 150 meters dyp, rundt to nautiske mil vest av Fedje i Nordhordland.

Les mer her.

Kjenner meg ikke helt vel

Ordfører Erling Walderhaug (H) er slett ikke fornøyd med avgjørelsen.

- Jeg kjenner meg ikke helt vel. Jeg hadde håpet at de hadde kommet til det resultatet at vraket skulle heves og kvikksølvet fjernes. Dette var ikke noen god løsning.

Kystdirektoratet mener at en heving ville medført risiko for mer spredning av kvikksølv. Walderhaug går ikke helt uten videre med på dette.

- Jeg hører de sier det, så jeg får inderlig håpe de har rett i at dette er den beste løsningen, sier ordføreren til NRK.

Frp krever høring i Stortinget

Også Fremskrittpartiets stortingsrepresentant Gjermund Hagesæther, som selv er fra Lindås kommune i Nordhordlan, er sterkt uenig i at ubåtvraket utenfor Fedje bør bli liggende slik Kystdirektoratet foreslår.

Nå vil Hagesæther ha saken opp som egen høring i Stortinget.

- Jeg registrerer at dette oppgis å ha minst risiko, men mer informasjon om relativ risiko ved andre løsninger, som blant annet å fjerne vraket må frem. Vi vil at det gjennomføres høringer i denne saken, både for at alle berørte skal få uttale seg, og for å sikre at alle alternativer er tilstrekkelig belyst før avgjørelsen tas, sier Hagesæther.

u-864
Foto: Jan Helge Romarheim, Franzefoss Gjenvinning

- Tar saken på alvor

Fiskebåtrederne, derimot, er glade for at at Kystverket vil dekke til det tyske ubåtvraket med 65 tonn kvikksølv om bord.

- Det er viktig av vi viser at vi gjør det vi kan og sikrer at den fisken vi fisker i området er trygg å spise. Jeg føler at norske myndigheter tar saken på alvor så langt, så far vi håpe de følger opp også i praksis, sier administrerende direktør Audun Maråk i Fiskenbåtredernes forbund.

Norges Naturvernforbund er også fornøyde med avgjørelsen - med at kvikksølvubåten endelig skal ufarliggjøres.

- Vi er svært glade for at det nå ser ut til å gå mot en rask opprydding. Nå skal vi gå grundig gjennom rapporten fra Kystverket og vurdere om dette er et miljøforsvarlig tiltak, sier Alf Ring Pettersen, rådgiver i Norges Naturvernforbund.