NRK Meny
Normal

Fly fra Bergen måtte nødlande

Understellet på flyet fra Bergen knakk under nødlandingen på Kastrup lørdag ettermiddag. Nå er det utstedt flyforbud for flytypen.

Det havarerte SAS-flyet på Kastrup

NYTT DASH I KRASJ: Dette flyet måtte nødlande i København i ettermiddag. Flyet kom fra Bergen og hadde 40 passasjerer ombord.

Foto: NRK

Dash 8

FÅR IKKE FLY: Etter nødlandingen har Luftfartsmyndighetene i Skandinavia utstedt flyforbud for alle SAS sine fly av typen Dash 8-Q 400.

Foto: CLAUS BECH / AFP

Luftfartsmyndighetene i Skandinavia har utstedt flyforbud for alle SAS sine fly av typen Dash 8-Q 400 etter at et fly av denne typen havarerte på Kastrup utenfor København lørdag.

Flyet hadde 40 passasjerer, deriblant to barn, og en besetning på fire om bord. Men ingen kom fysisk til skade i ulykken, og alle kunne evakueres uten problemer, opplyser politiet i København.

Settes på bakken

I følge kommunikasjonssjef i det danske Statens Luftfartsvæsen, Thorbjørn Anker, skal alle SAS' Dash 8-fly bli på bakken inntil videre.

- En del av flyene er i øyeblikket på vingene rundt om i Europa, men når de lander får de inntil videre ikke lov å lette igjen, sier Anker til Ritzau.

Full alarm halv fem

Flyet tok av fra Bergen klokka 12.30, og skulle etter planen lande på Kastrup klokka 14.25, men fikk problemer underveis. Det ble slått full alarm like før klokka halv fem, og et stort antall ambulanser og brannbiler kom til flyplassen og store deler av den ene rullebanen ble skumlagt.

- Vi fikk alarm klokken 16.25 om at et fly var på vei ned. Det var en såkalt standby-3-alarm, som betyr alvorlige problemer.Klokken 16.53 landet flyet. Det knakk sammen på høyre side og la seg på høyre vinge fordi understellet brakk, sier vaktleder Tommy Keil til danske TV 2 News.

Dermed er det snakk om eksakt samme ulykke som da et Dash 8-fly fra SAS måtte nødlande i Ålborg 9. september, og siden da har det vært minst åtte tilsvarende ulykker rundt om i verden med denne typen fly.

Forsinkelser

- Widerøe vil sette inn reservefly på de aktuelle strekningene fra søndag, men regner likevel med at det vil bli forsinkelser. Deaktuelle rutene hvor passasjerene må belage seg på venting er avganger fra Torp flyplass til Stavanger, Bergen, Trondheim og København, samt rutene Bergen-Bodø og Bergen-Tromsø, opplyser informasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe.

- SAS Norge opererer ikke med denne flytypen, så for SAS-passasjerer innenlands blir det ingen endringer i flytrafikken. Men flyforbudet kan påvirke noe av SAS-trafikken mellom Norge og Danmark. Det gjelder rutene fra Bergen, Stavanger og Kristiansand til København, opplyste informasjonssjef Thomas Midteide i SAS lørdag kveld.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik