Dropper «T-banestopp» for Bybanen

Politikerne vil ikke rasere Byparken for å føre Bybanen gjennom Bergen sentrum. Dermed står de igjen med to alternative traseer.

Byparken stasjon

TRÆR MÅ FJERNES: Politikerne vil ikke ha stopp under Christies gate. Dermed slipper man å gjøre inngrep i Byparken.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Bybanen Christies gate

VRAKES: Politikerne vil ikke ha en trasé som ødelegger Byparken. Dermed blir det trolig ikke noe «T-banestopp» for Bybanen i Christies gate i Bergen sentrum.

Foto: Norconsult

– Det er ikke til å legge skjul på at denne løsningen med stor undergrunn i sentrum har blitt mindre aktuell, sier Peter Christian Frølich (H).

I forrige uke kom en rapport som slår fast at deler av Byparken må jevnes med jorden dersom politikerne går for tunnelalternativet med undergrunnsstopp under Christies gate i Bergen sentrum, når Bybanen skal føres frem til Åsane.

Det var dette alternativet, med et stopp mer enn 20 meter under jorden, Frølich og partikollegaene gikk inn for i november. Nå har han snudd.

– Byen er så vakker, blant annet på grunn av Byparken, at jeg tror det er en pris som folk ikke er villige til å betale, sier han om den nye rapporten.

– Står igjen med to klare valg

Frølich har vært en tydelig stemme for å unngå å legge banen over Bryggen. Det har også Arbeiderpartiets gruppeleder Harald Schjelderup vært.

– Tunnelløsningen i Christies gate er blitt mindre aktuell etter de siste opplysningene vi har fått, og da gjenstår det to klare valg; dagløsningen over Bryggen, og tunnelalternativet i Peter Motzfeldts gate, konstaterer Ap-gruppelederen.

Ap og Høyre går dermed inn for sistnevnte, men ønsker en endring i alternativet som gjør at stoppet ved Byparken fortsatt skal benyttes.

– Vi og fagetaten hadde rett

Julie Andersland byline

VIL IKKE HA TUNNEL: – Det går ikke an å legge Bybanen under Christies gate uten å ødelegge parken. Nå må de velge en løsning som er dårligere, sier Julie Andersland (V).

Peter Motzfeldt-alternativet, der banen går i tunnel ved Lille Lungegårdsvann, mellom Sparebanken Vest og rådhuset, er billigere, men blir rangert som det dårligste kollektivalternativet av kommunens fagavdeling.

Venstres Julie Andersland, som ønsker å legge banen over Bryggen, mener den ferske rapporten burde få tunneltilhengerne til å innrømme at de tok feil.

– Vi og fagetaten hadde rett i at det ikke går an å legge Bybanen under Christies gate uten å ødelegge parken. Nå må de velge en løsning som er dårligere, sier hun.

Høyres gruppeleder Dag Skansen, som ønsker dagløsningen, tapte voteringen i eget parti i november, men har ikke gitt opp.

– Jeg synes vi må lytte til ekspertisen, og innimellom belite oss litt i forhold til hvilke ideer vi har som politikere. Det snilleste vi gjør med sentrum er å lage dagløsning for Bybanen, mener Skansen.