Hopp til innhold

Derfor er sjefen borte hele dagen

Norske sjefer bruker opp mot 80 prosent av arbeidstiden i møter. – Ofte kommer jeg hjem uten å ha sett noe annet enn møterommet, innrømmer banksjef.

Møte i Sparebanken Vest i Bergen

KLASSISK NORSK MØTE: Produktsjef Rune Takvam, regionbanksjef Trygve Waage, informasjonssjef Lars Ove Breivik og produktsjef Cathrin Gottwald Nilsen starter arbeidsdagen i Sparebanken Vest på møterommet.

Foto: Trude Bakke / NRK

I fjerde etasje i bankens hovedkontor i Bergen sentrum sitter fire mennesker samlet, to mindre enn hva Nilsen hadde håpet på.

– Frank har sagt han ikke kan komme. Tom sa han er opptatt i et annet møte på huset og kommer litt senere, innleder hun med.

Cathrin Gottwald Nilsen

SER POTENSIAL: Møteleder Cathrin Gottwald Nilsen vil gjøre neste møte enda bedre.

Foto: Trude Bakke / NRK

LES OGSÅ: Surfer du på mobilen i møter?

– Skulle ønske sjefen var mer tilgjengelig

For det kan bli mange møter i løpet av en dag. Undersøkelser viser at norske arbeidstakere bruker stadig mer av arbeidstiden sin på møterommet. Ingen sitter i møter mer enn lederne.

Norske sjefer bruker mellom 50 og 80 prosent av arbeidstiden sin her. Noe arbeidstakerne merker godt.

– Min sjef er ikke den enkleste å få tak i. Av og til skulle jeg ønske at han var mer tilgjengelig, sier bankens informasjonssjef Lars Ove Breivik til NRK.no.

Gjelder det din sjef også? Stem og si din mening nederst i saken!

Produktsjef Nilsen innrømmer at heller ikke hun alltid er den enkleste å få taki.

– Det fins dager hvor jeg kun sitter i møte og går fra det ene til det andre. Til gjengjeld har jeg da oftest møtefri to-tre dager etterpå, hvor jeg kan jobbe med tiltak etter de møtene jeg har vært på, sier Cathrin Gottwald Nilsen til NRK.no.

– Mange møter uforberedt

Til tross for tidsbruken, kan få skryte av å bruke tiden effektivt. Psykolog Henning Bang har forsket på den norske møtekulturen og sier at norske sjefer har mye å gå på i forhold til effektivitet i møtesituasjonen.

– Ofte har ikke folk tenkt gjennom møtet på forhånd. Man har for liten bevissthet om hva møtet skal brukes til og hvordan man skal oppføre seg for at det skal gå best mulig, sier Bang.

Ordsky på sak om dårlig norsk møtekultur

POPULÆRT: Ordsky er noe som stadig oftere sees i Powerpoint-presentasjoner på møter i norske bedrifter. Her ordsky fra saken du leser akkurat nå.

Slik får du opp effektiviteten

Bang har følgende råd til leder som vil ha opp effektiviteten:

  • Ha en klar formening om hva møtet skal brukes til
  • Hold deg til saken, ikke la diskusjonen spore av
  • Vær like flink til å lytte som til å snakke

– Og ikke minst: Når du opplever at et møte er kjedelig, dårlig og sporer av, da må du si fra! Ta ordet og gi beskjed om at du ikke synes møtet fungerer, slik at man har mulighet til å komme tilbake på sporet, sier Bang.

Mener småprat er viktig

Hos Sparebanken Vest er dagens første møte straks over. Nye temaer dukker opp og samtalen er i ferd med å gå inn på et helt annet spor enn dagens tema.

– Nei, det er et annet møte, det tar vi en annen dag, avslutter møteleder Nilsen.

Bankens produktsjef har kommet seg gjennom sakslisten og er fornøyd med møtet. Likevel ser hun forbedringspotensial.

– Neste gang vil jeg ha et enda tydeligere tema for møtet og være ute med innkallingen i enda bedre tid, sier Nilsen.

Hun er derimot ikke enig med Bang i at ledere må holde seg slavisk til temaet.

– Jeg syns det er viktig å ta seg litt tid til småprat i begynnelsen eller slutten av møtet. Det er viktig for å holde kontakten og og opprettholde nettverket, slik at møtet neste gang blir enda bedre, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Korter ned møtene – sparer 700 timer

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.