Normal

Derfor er gullet «heme» i Bergen

Fra 1990 har 16 av 18 seriegull havnet i Trondheim. Likevel synger Brann-fansen at «gullet ska hém». Her er forklaringen.

Brann-spillere jubler etter eliteseriekampen mellom Lillestrøm og Brann søndag

GULLGUTTER: Eirik Huseklepp, Thorstein Helstad og Azar Karadas jubler over 5-1-seieren på Åråsen. Slikt smaker det kanarifugl av.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Allerede ved sesongstart gikk de rødkledde på tribunene i Bergen å synge om gull, slik tradisjonen er på Brann Stadion. Men for første gang siden 1963 ser det ut til å gå troll i ord. Etter søndagens utklassing av Lillestrøm på Åråsen, er det bare de aller største skeptikerene og matematikere som fortsatt ser mulighetene for at Brann kan rote vekk gullmedaljene.

Allerede etter neste serierunde kan muligens Brann-fansen for alvor rense strupen og feire at gullet er kommet «hém».

Seier i '62 og '63

For de som måtte mene å se en liten logisk brist i sangstrofen, med tanke på at Rosenborg har tatt 16 av de 18 siste seriemesterskapene, og at de to andre har gått til henholdsvis Viking (1991) og Vålerenga (2005), byr supporterleder Henk Ekerhovd på følgende forklaring:

– Det er slett ikke tatt ut av løse luften av gullet hører hjemme i Bergen. Ser man på historien, så ble det moderne seriesystemet, som vi fortsatt bruker, innført i 1962. Gjett hvem som vant serien da, gliser Ekerhovd, som er leder i supporterklubben Bataljonen.

Henk Ekerhovd

VIL FEIRE MED STILLHET: Supportersjef Henk Ekerhovd ser for seg å stirre vantro i veggen i timevis hvis Brann tar gull i høst.

Foto: NRK

- Stirre i veggen et par timer

Året etter tok Brann sitt foreløpig siste seriegull. Nå kan ventetiden altså være over. Bergen er allerede i ferd med å gå av skaftet. Hva akter en svoren Brann-fan å gjøre etter at Martin Andresen har løftet pokalen?

– Da har jeg mest lyst å sette meg ned i godstolen, ta meg en konjakk og bare se i veggen et par timer mens det synker inn. Bare tanken på gull er fortsatt helt uvirkelig for meg, sier Ekerhovd til NRKHordaland.no .

– Du er trygg på at det blir gull?

– Ja, etter i går er det ikke mulig å ikke ha troen på gull, mener han.