NRK Meny
Normal

Den siste beboeren har forlatt Landås asylmottak

Det var ett av landets største asylmottak med plass til over 600 mennesker. Nå er det ingen beboere igjen mottaket på Landås i Bergen.

Tom sovesal på Landås asylmottak

TOMT: Alle beboerne på sovesalen har forlatt mottaket. I desember overtar kommunen lokalene på Landås i Bergen.

Foto: Sissel Rikheim

Rad på rad med tomme etasjesenger og skap er det eneste som vitner om at det en gang var hektisk aktivitet på Landås transittmottak.

Den siste natten var Mohammed Fawaz fra Syria helt alene på det som for noen måneder siden var en folksom sovesal. Det ble en natt med lite søvn.

– Det var vanskelig å sove. Jeg sovnet ikke før nærmere klokken 05. Jeg tenkte på hva jeg skal gjøre og hvor jeg skal bo. Mange tanker svirret rundt i hodet mitt i natt, forteller Mohammed Fawas.

Les: De første flyktningene på plass på Landås

Mohammed Fawas

IGJEN TIL SLUTT: Mohammed Fawaz fra Syria var helt alene på sovesalen den siste natten. Alle de andre beboerne har forlatt mottaket.

Foto: Sissel Rikheim

Flytter i leilighet

Mottaket midt i boligområdet på Landås i Bergen har vært et såkalt «avlastings- og transittmottak» - et midlertidig stoppested for asylsøkere som ventet på å bli plassert andre steder.

Noen har blitt sendt tilbake til hjemlandet, noen er sendt videre til andre mottak mens andre har fått opphold i Norge.

Som for eksempel Fawaz. Nå tar han med seg eiendelene sine og flytter til en kamerat i Bergen sentrum. Etter hvert skal han inn i en egen leilighet.

– Jeg fikk lov til å ta med meg madrassen fra mottaket, sier han og smiler.

Les: Nå skal flere asylmottak tømmes og stenges

Landås Mottak i Bergen

AKUTT: Den gamle lærerhøgskolen ble asylmottak på grunn av den akutte flyktningsituasjonen i Europa i fjor vinter. Men flyktningstrømmen ble aldri så stor som ventet.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Ble aldri fullt

Mottaket ble opprettet på grunn av den akutte flyktningsituasjonen i Europa i fjor vinter. Norsk Folkehjelp fikk ansvar for driften, i første omgang i ett år. Kontrakten med UDI går ut 6. desember.

– Nå gjenstår det bare å rydde vekk møbler. Noe gis vekk, noe kastes. Det skal vi bruke de neste dagene på, også stenger vi ned. 7. desember overtar kommunen lokalene, sier mottaksleder Georg Mevold.

Lokalene, som tidligere huset lærerhøgskolen i Bergen, hadde plass til totalt 635 beboere. Men så mange kom det aldri hit. På det meste bodde det 416 personer her, og de siste månedene har de vært mange færre . I juli stod 74 prosent av sengene tomme .

– Det har føltes litt tomt, men det har også ført til at vi ansatte har blitt bedre kjent med dem. Så det har vært veldig god stemning her, og vi har hatt en rekke fellesaktiviteter for ansatte og beboere i det siste, forteller Mevold.

Georg Mevold

GOD ATMOSFÆRE: Mottaksleder Georg Mevold sier det har vært en god atmosfære med respekt, hjelpsomhet og omtanke. Nå har alle beboerne dratt fra mottaket.

Foto: Mette Anthun / NRK

– God atmosfære

Da mottaket skulle opprettes midt i boligfeltet på Landås var det en del naboer som uttrykte bekymring. Det har imidlertid vært få negative episoder ved mottaket.

Mevold begynte som mottaksleder etter at de hadde vært i drift et par måneder. Allerede da kjente han på en god atmosfære som har fulgt dem helt til nå.

– Det har vært en god atmosfære med respekt, hjelpsomhet og omtanke. Det synes i alle fall jeg, sier han.

Se NRKs dokumentarserie om mottaket på Landås her.