NRK Meny
Normal

Byrådens ferielovnad kan koste millioner

Rebekka Ljoslands (KrF) uttalelse om at de utviklingshemmede likevel skulle få reise på ferie, kom overraskende på kommunens fagetat. Lovnaden kan også bli dyr.

Rebekka Ljosland

KAN KOSTE MILLIONER: – Hvor mye penger det vil koste, og om vi kan ta det av budsjettet eller må finne nye penger et annet sted, er avhengig av hvor mange som vil reise, sier byråd Rebekka Ljosland.

Foto: Alrik Velsvik/NRK

Bergen kommune varslet nylig stopp i feriereiser for utviklingshemmede sammen med ansatte fra bofellesskapet, fordi tilbudet ikke var faglig forsvarlig.

Vel hundre utviklingshemmede ville blitt rammet. Ole Daniel Virkesdal, leder for etat for utviklingshemmede, forklarte fjerningen av ferieordningen med at den var kostbar og vanskelig gjennomførbar innenfor arbeidstidsbestemmelsene.

Saken skapte stor aktivitet både politisk og administrativt i kommunen, etter at NRK omtalte den 2. mars. Da helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) senere samme dag gjestet NRKs radiostudio, hadde kommunen plutselig snudd.

– Reisene fortsetter inntil videre, sa Ljosland.

Får likevel lov å reise på ferie

BLIR FERIE LIKEVEL: Steinar Karlsen (t.v.) og broren Johnny gledet seg over nyheten fra helsebyråden i Bergen. Planlagte ferieturer for personer i bofellesskap skal likevel gå som planlagt.

Foto: Lars Chr Wallace / NRK

«Rimelig overraskende»

Etaten var imidlertid ikke informert om byrådens snuoperasjon.

I en e-post der han forteller at han er i ferd med å utforme et fagnotat om manglende forsvarlighet ved praksisen, skriver etatslederen følgende til sine underordnede:

«Det er da rimelig overraskende å få tips om at på NRK Hordaland akkurat nå, snur byråden og sier at brukerne skal få reise på ferie som før».

– Av og til har ikke det faglige og politiske de samme løsningene, og her ønsket vi å løfte det opp på det politiske bordet. Det er klart at forslag av og til kan komme overraskende på fagetatene, men etatslederen og jeg snakker ofte sammen, og dette er noe både han og jeg lever veldig godt med, sier Rebekka Ljosland.

Kan koste millioner

Etatslederens nevnte fagnotat ble oversendt kommunaldirektøren dagen etter. Der krever Virkesdal at det settes av et tilleggsbudsjett før ytterligere feriereiser gjennomføres.

Reisene som er planlagt i vår og sommer skal gjennomføres, dersom de er faglig forsvarlige.

Rebekka Ljosland

Lovnaden fra byråden kan vise seg å koste kommunen dyrt, fordi det må oppbemannes i bofellesskapene for å gjennomføre feriereisene.

– Reisene som er planlagt i vår og sommer skal gjennomføres, dersom de er faglig forsvarlige, og etaten har utformet noen løsninger for bemanning. Hvor mye penger det vil koste, og om vi kan ta det av budsjettet eller må finne nye penger et annet sted, er avhengig av hvor mange som vil reise. Det kan være snakk om flere millioner, men vi vet ikke det nøyaktig ennå, sier Ljosland.

Nye permanente regler

Byråden er klar på at dette er en midlertidig løsning. Målet er å ha nye permanente retningslinjer klare til høsten.

Ljosland sier Bergens generelle ferietilbud til psykisk utviklingshemmede er godt, og understreker at utfordringene gjelder dem som ønsker å reise utenom de organiserte turene, og sammen med ansatte fra stedet de bor.

– Flere mener at man må kunne få reise på ferie når man vil, og i det sentrale tilbudet er jo reisetidspunktene fastsatte. Dette er noe av det vi må se på når vi skal vurdere ordningen til høsten, sier hun.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik