NRK Meny
Normal

Bestiller granskning av skipsdåpen

Kommunens rolle i cruisedåp-saken i Bergen skal granskes av eksterne eksperter.

Trude Drevland

ARRANGEMENTET SKAL GRANSKES: Trude Drevland er siktet for grov korrupsjon i cruisedåp-saken i Bergen. Nå bestilles det en ekstern granskning av kommunens rolle i saken.

Foto: Viking Ocean

Kontrollutvalget i Bergen kommune har i dag vedtatt å bestille en ekstern kartlegging av hendelsesforløpet i saken rundt skipsdåpen i Bergen 17. mai 2015.

Fredag ble ordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås siktet for grov korrupsjon i forbindelse med omstendigheter rundt skipsdåpen.

Video Thor Brekkeflat

Thor Brekkeflat (Ap)

Foto: Nyhetsspiller

Kontrollutvalget ønsker nå en gransking av hvordan kommunen som helhet opptrådte da reder Torstein Hagen fikk bruke Vågen i Bergen som arena for å døpe det nye cruiseskipet sitt på nasjonaldagen.

– Vi vil ha en gjennomgang av hendelsesforløpet fra idé til handling, og se på kommunens rolle i dette. Vi ønsker ikke blande oss i personsakene, men vil se på kommunen som aktør. Hva som har vært gjort av saksbehandling, hvem som har behandlet søknader, og så videre, er ikke tilstrekkelig belyst, sier leder i kontrollutvalget, Thor Brekkeflat (Ap).

– Virker nesten tilfeldig

Han har nå fått i mandat av kontrollutvalget å hyre inn et eksternt firma til å granske Bergen kommunes rolle i planleggingen, beslutningsprosessen og gjennomføringen av arrangementet, holdt opp mot normer for slike arrangement.

Mathias Furevik

Mathias Furevik (R).

Foto: Kjetil Rydland/NRK

Et enstemmig kontrollutvalg gikk inn for bestillingen. Mathias Hunskår Furevik (R) sier det er hel rekke forhold som trenger en avklaring i saken.

– Det handler om hvordan Bergen kommune har opptrådt i denne saken. Man rydder hele Vågen på 17. mai, lager et kjempestort arrangement, og i ettertid oppdager man at det tilsynelatende ikke er noen som tar ansvaret for det. Det virker nesten tilfeldig at det har skjedd. Dette vil vi skal undersøkes, helt uavhengig av om man synes det var en god eller dårlig idé, sier Furevik.

ALT OM SAKEN: Skipsdåpen i Bergen

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik