NRK Meny
Normal

Bergen sier nei til hjemmejordmor

Økonomi stopper populær ordning for ferske mødre.

Video Mobile jordmødre har vorte ein suksess

SUKSESS: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte nylig Fjell for å ta den populære jordmortjenesten nærmere i øyesyn.

I Fjell kommune kommer jordmødre på hjemmebesøk etter fødselen, for å ta seg av problemer som kan ha oppstått, samt for å gi råd og veiledning. Ordningen er er samarbeid mellom kommunen og Helse Bergen for de som blir skrevet tidlig ut fra fødestuen.

- For lite oppfølgning

Kommunejordmorkontakt i Jordmorforeningen, Ingrid Lid Nordø, er bekymret over oppfølgningen i andre kommuner.

- Det er for mange kvinner som gir tilbakemelding om store ammeproblemer og barn med vektproblemer. Kvinner gir også dessverre tilbakemelding og for lite omsorg og individuell veiledning på Kvinneklinikken, sier Nordø til NRK.no.

Må betale selv

Nå ønsker Jordmorforeningen å få til en liknende ordningen også i Bergen. Men hos helsebyråden er det bom stopp. Hilde Onarheim (H) har nemlig hittil sagt nei til å søke midler for å starte opp prosjektet også på østsiden av Sotrabroen.

- Det som har skjedd i Fjell, er veldig positivt. Men vi må prioritere nøye hvilke prosjekter vi skal inn i. Prosjektet gir bare støtte til prosjektering. Investeringskostnadende og driftsutgiftene må kommunen betale selv, sier Onarheim til NRK.no.

- Lite visjonære

Jordmorforbundet er lite begeistret for Onarheims holdning.

- Bergen kommune er lite visjonære på dette området. Vi håper de vil gjøre en helomvending, sier fylkesleder Norunn Solvang.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås