Advarer mot julegjeldsfellen

Julehandelen er høysesong for pengebruk. Gjeldsoffer-Alliansen advarer nå folk mot å gå til private gjeldsrådgivere etter kjøpefesten.

Julegaver
Foto: Scanpix

Havner du i gjeldsproblemer, må du nemlig regne med tre måneders ventetid for gjeldsrådgivning i Bergen kommune. Med høye forbrukslån kan du da lett bli fristet til privat gjeldsrådgivning. Men det kan ifølge leder Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) bli en svært kostbar affære.

Bengt Scheldt

KRITISK: Leder i GOA, Bengt Scheldt

Foto: Nyhetsspiller / NRK

– Selv den beste kan finne på å gå til en klok kone, men disse kloke konene er bare grådige, sier han.

Omstridt rådgivningsbransje

Han forteller om private gjeldsrådgivere som tar hundretusener i gebyrer for å refinansiere lån. Han advarer også mot en rekke navngitte private gjeldsrådgivere. Informasjon om disse er lagt ut på Gjeldsoffer-Alliansens nettsider (NRK har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider).

– Det er ingen krav til kvalifikasjoner eller vandel for private rådgivere. De kan komme rett fra fengsel, advarer Scheldt.

Ifølge Forbrukerombudet driver private gjeldsrådgivere imidlertid en lovlig virksomhet.

– Så lenge de ikke har urimelige avtalevilkår eller tar seg urimelig høyt betalt, driver gjeldsrådgivere lovlig, sier juridisk rådgiver Frode Arnesen i Forbrukerombudet.

– De tjener gode penger

Private gjeldsrådgivere kan også være et siste håp, når den lokale banken sier nei på grunn av lav betjeningsevne eller betalingsanmerkninger, ifølge gjeldsrådgiver Ove Rønhovde i Bergen kommune.

– I stedet for å betale 20-25% rente på forbrukslån og kreditter, er det mye å spare dersom de kan få gjelden overført til boliglånet, sier han, før han legger til:

– Men uten å nevne navn: De som driver med privat økonomisk rådgivning tjener gode penger.

Svært store forbrukslån

Markedet for gjeldsrådgivere er nemlig absolutt til stede, noe Bergen kommune også har merket.

– Bergen kommune har de siste årene utvidet tjenestetilbudet vesentlig, særlig ved de enkelte NAV-kontorene, der man har et godt tilbud om økonomisk rådgivning, sier Rønhovde.

Folk tar nemlig opp skyhøye forbrukslån, noe som bekymrer gjeldsrådgiveren i Bergen kommune.

– Mens det for noen år siden var mye med 200.000 kroner i forbruksgjeld, er det nå ikke uvanlig med en million kroner i forbrukslån i tillegg til boliglån, sier han.