«Flukt»-gjengen får støtte til ny sesong

Den prisvinnende dokumentarserien «Flukt» skapte stort engasjement gjennom programleder Leo Ajkics fortellinger om flyktningkrisen i Europa. Nå har de fått støtte til ny sesong.

Flukt

FÅR STØTTE: Pandora Film, som står bak «Flukt», får utviklingsstøtte fra Vestnorsk filmsenter for å lage en sesong to av serien.

Foto: Pandora Film A/S / NRK

Vestnorsk filmsenter har tildelt prosjektet «Flukt 2» 150.000 kroner i utviklingsstøtte. I prosjektbeskrivelsen står det at NRK, produksjonsselskapet Pandora Film og Leo Ajkic ønsker å fortsette samarbeidet som førte til «Flukt».

– Det var veldig fint å høre. Det tror jeg Pandora blir glade for, og jeg håper jeg får bli med på sesong to, sier Leo Ajkic, programleder for «Flukt».

Lars Petter Gallefoss har hatt manus og regi på den første sesongen, og er glad for støtten fra Vestnorsk filmsenter.

– Vi er utrolig takknemlig glad for tildelingen, som støtter produksjonen med viktige penger i denne utviklingsfasen, sier Gallefoss.

Norsk dokumentarserie. Leo Ajkic reiser til Libanon, landet der hver fjerde innbygger er flyktning. Han treffer en syrisk flyktningfamilie og følger dem på den viktigste dagen i deres liv. De skal på intervju med norske myndigheter, som kan gi dem et nytt liv i Norge. Hva skal til for å komme igjennom nåløyet? Hvem bestemmer? Og vil familien lykkes? (1:5)

Leo Ajkic: – Har mange ideer

«Igjen skal vi komme med et helt nytt blikk på det vesentlige og vanskelige temaet», heter det i prosjektbeskrivelsen. Verken Ajkic eller Gallefoss kan bekrefte at det kommer en ny sesong av selve Flukt-konseptet, men at de holder på med å utvikle forskjellige ideer.

– Vi får se. Jeg har ikke kommet så langt. Jeg har mange tanker og ideer, men jeg synes det blir litt for tidlig å dele det. Men det er mye innenfor den tematikken om at folk må flytte fra A til B eller fra sted til sted som går an å ta opp og snakke om. Det er fortsatt mange mennesker med forskjellige historier der ute som vi kan treffe, sier Leo Ajkic.

– Vi er i en veldig tidlig fase av utviklingen til det som kan bli en ny sesong av Flukt. Vi i Pandora Film og Leo håper veldig på en ny sesong av Flukt, men NRK har flere gode ideer og prosjekter å velge mellom enn det de har penger til å fullføre, slik at det foreløpig bare er et utviklingsprosjekt. Sjansen for at det blir en ny sesong av Flukt økte i hvert fall veldig med denne tildelingen, sier Gallefoss.

Prisbelønnet serie

For serien vant regissør Gallefoss Gullrutens fagpris for beste regi med et kamera. Dokumentarserien har også vunnet den bergenske medieprisen Gullparaplyen. I tillegg fikk Leo Ajkic Fritt Ords honnørpris for tv-serien, og mottok 100.000 kroner. Begrunnelsen var at «Flukt» brakte god, undersøkende journalistikk der det ble gitt tid til ettertanke.

På den store Gullruten-utdelingen er serien nominert i Beste dokumentarserie, og Leo Ajkic er nominert til beste mannlige programleder i samme utdeling.

Ajkic kom selv som flyktning til Norge i 1994. Fra krigsherjede Bosnia reiste han og familien til Bergen. Tidligere har Ajkic blant annet jobbet med «Trygdekontoret», «Leo og de utstøtte», «Leo og u-landslaget», «Typen til» og TV-aksjonen