Hopp til innhold

– Veldig spesiell stemning her nå

– Det er begynt å blåse og vannstanden stiger, forteller NRK-journalist Asle Hella fra New York mandag morgen. Se bildene hans fra storbyen her.

– Det er stille før stormen, bokstavelig talt. Det er en spesiell stemning i New York i kveld, forteller Asle Hella på telefon fra New York tidlig mandag morgen, norsk tid.

Sandsekker og gjenspikrede vinduer

NRK-journalisten har akkurat tatt kvelden i New York, og har gått rundt i en by med stengte butikker, sandsekker og gjenspikrede vinduer.

– Jeg var nettopp ute og gikk en tur, og det blåser en del. Vannstanden har begynt å stige litt mer langs kaiene, men vi merker det ikke så mye ennå, forteller Hella.

– Stemningen er veldig annerledes. Veldige mange holder stengt og har hengt plakater om at de åpner først på tirsdag. Det er mindre folk i gatene enn normalt, og det har vært lange køer i dagligvarebutikkene, sier han.

375.000 evakueres

Stormen Sandy er på vei inn mot den amerikanske nordøstkysten, og 375.000 mennesker har fått beskjed om å evakuere New York.

Hella forteller at folk i byen har blitt bedt om å sørge for at de har nok mat og drikke til de neste 72 timene.

Asle Hella i New York

I NEW YORK: NRK-journalist Asle Hella var på kurs i New York da uværet kom.

Foto: Privat

Flere tusen avganger i flytrafikken er innstilt, og kan bli helt stengt frem til tirsdag. All kollektivtransport ble stengt søndag kveld klokken 19.00.

– Det som er spesielt for New York er at det er kjempeby med så utrolig mange mennesker. Det er kun taxier som går akkurat nå, og det er voldsomt i millionby. En snakker om at det er rundt åtte millioner mennesker som tar kollektivtrafikk hver eneste dag her, sier Hella.

– Folk kommer seg rett og slett ikke frem

Tusenvis av turister er nå strandet i byen.

Hella jobber til daglig som journalist på UT.no, og havnet midt i uværet i New York på et kurs han er på i byen.

– Vi går på et kurs i 63. etasje i Empire State Building, men bygningen er stengt. Det er ikke fordi det er noe spesielt utsatt å være høyt oppe i bygningen, men fordi folk rett og slett ikke kommer seg frem når undergrunnen er steng, forklarer han.

Også offentlige skoler er stengt i byen.

sandy

FORBEREDT: Folk i New York virker ikke redde, mener Asle Hella. Men myndighetene forbereder seg på det verste.

Foto: Reuters

– Obama ba oss ta det på alvor

Det antas at Sandy tidligst vil treffe østkysten i USA mandag kveld lokal tid. Asle Hella syns myndighetene gir dem som er i byen god informasjon om det som skjer.

– Jeg var i Boston i helgen, og da jeg kom tilbake var det stukket en lapp innunder døren med beskjed om at skolen var stengt. Ellers er det kun dette det handler om på alle kanaler. Borgermesteren, en lang rekke guvernører og til og med presidenten har vært og snakket på TV i kveld, forteller han.

– Obama ba oss om å ta dette på alvor. Det tror jeg folk gjør, legger Hella til.

Men ikke alle er like fornøyde. Norske turister strandet i New York forteller at de ikke får informasjon fra flyselskapet sitt om hva som skjer.

Ikke redde

Selv om New York bokstavelig talt er stengt ned, hersker det en rolig stemning i storbyen.

– Folk tar dette på alvor, men de virker ikke redde. Det er snakk om mye vind og at det kan komme inn en god del vann til Manhattan, men jeg opplever ikke at det skal være noen fare å være her, sier Hella.

– Problemet er at man må stenge undergrunnsstasjonene, fordi vann kan presse seg inn i undergrunnssystemet, legger han til.

Selv tar NRK-journalisten det så langt med ro.

– Jeg har kjøpt tre liter vann, og litt mer mat i kjøleskapet. Men så langt er vi ikke redde, og vi har det fint.