Hopp til innhold

– Norge er ikke klar for den ekstreme veksten i opplevelsesturisme

I 2020 er «adventure tourism» spådd å stå for halvparten av omsetningen i verdens reiseliv. Eksperter og turistforeningen frykter Norge vil tape kampen mot andre land dersom vi ikke klarer å gi turistene opplevelsen de forventer.

Trolltunga

TIDLIGERE VERSTING: Trolltunga har vært åsted for et hundretalls redningsaksjoner med turister involvert. Den siste tiden har det kommet opp bedre skilting og hytter man kan overnatte i hvis uhellet er ute.

Foto: Henrik Evertsson / NRK

– I utgangspunktet er Norge absolutt dimensjonert for å ta imot flere opplevelsesturister. Naturen vår står jo tom nesten hele året, sier Dag Aksnes, leder i NCE Tourism.

Det statlig finansierte ekspertsenteret jobber for å gjøre Norge til en yndet destinasjon for såkalt «adventure tourism».

Og det haster, dersom vi ikke skal tape kampen mot naturreisemål i andre land. I 2020 vil nemlig så mye som halvparten av omsetningen i reiselivsbransjen på verdensbasis komme fra opplevelsesturisme, viser utregninger fra Adventure Trade Travel Association.

Klarer Norge å ta sin andel, betyr det årlige inntekter på 35-50 milliarder kroner.

– Det er ingen grunn til å tro at vi ikke skal få den samme veksten som resten av verden, sier seniorrådgiver i NCE, Synnøve Aabrekk.

– Vi må investere

Dermed må Norge forberede seg. Turistforeningen mener blant annet vi må bli bedre til å skilte på andre språk enn norsk i naturen.

Helene Ødven, Bergen og Hordaland Turlag

Helene Ødven

Foto: Leif Rune Løland/NRK

– Naturbasert turisme øker raskt. Vi må være i forkant, og investere i sanitæranlegg og god skilting, ellers kan turistene få dårlige opplevelser. Det er et ansvar som ligger hos staten, mener Helene Ødven, leder i Bergen og Hordaland Turlag.

Ved foten av Stoltzekleiven møter NRK det tsjekkiske paret Pavel Safar og Susanna Aligirova, som har kommet til Bergen både for å oppleve bylivet og naturen rundt.

Det sistnevnte har innimellom bydd på utfordringer.

– Noen ganger har vi problemer med å finne frem, både til der turen starter, og underveis, sier Aligirova.

Tsjekkiske turister Stoltzekleiven

NATURFERIE: – Vi vil først og fremst oppleve naturen, sier Pavel Safar (t.h.), som har kommet på sommerferie fra Tsjekkia til Norge og Bergen sammen med Susanna Aligirova.

Foto: NRK

– Må lage produkter

Får NCE-leder Aksnes det som han vil, står snart flere selskaper klare til å guide de tsjekkiske turistene og andre på fjellturen.

– Steder som Geiranger, Flåm og Bergen tiltrekker seg folk uansett. Men vi er nødt til å bli mye flinkere til å lage produkter for opplevelsesturister både på etablerte turistmål og andre steder. Naturguiding vil bli mye mer av, sier han.

Monica Mæland

Monica Mæland

Foto: Jurij Linkevitsj

Aksnes mener også Norge har mye å gå på infrastruktur- og informasjonsmessig.

– Det kommer mange folk, og det kommer brått på oss.

Næringsminister Monica Mæland (H) er ikke bekymret for Norge skal sakke akterut i kampen om opplevelsesturistenes gunst.

– Vi har sett at steder som har stor belastning, for eksempel Preikestolen, har løst dette gjennom godt samarbeid mellom det offentlige og private. Det samarbeides godt flere steder i Norge, så dette får vi til, mener Mæland.

– Vil oppfattes som risikoorienterte

Omsetningen i «adventure tourism» ble tredoblet fra 2013 til 2014.

Deler av årsaken er folks ønske om å bli oppfattet på en bestemt måte, ifølge Elin Bolann ved Høyskolen Kristiania.

Folk som velger slike ferier, har et «bevisst eller ubevisst ønske om å bli oppfattet som mer risikoorientert og derved mer “adventurous”», fastslår hun, etter blant annet å ha intervjuet 280 turister på Svalbard.