NRK Meny
Normal

– Minner mange om 90-talet

Skyteepisodane i Malmö har fått svenskar til å tenka på lasermannen på byrjinga av 1990-talet.

Gellert Tamas

Gellert Tamas har skrive boka 'Lasermannen'.

Foto: Ingrid Hognaland

– Veldig mange i Sverige har tenkt på den såkalla lasermannen som me hadde i Sverige på byrjinga av 90-talet, seier journalist og forfattar Gellert Tamas.

Tamas har skrive boka ”Lasermannen”, som handlar om John Ausonius. Ausonius blei i 1994 dømd for eitt mord og ni mordfosøk. Dette er ei kriminalsak det har vore stor merksemd rundt i Sverige både då den pågjekk og seinare.

– På denne tida hadde det nettopp kome eit framandfiendtleg parti inn i Riksdagen. Då eg intervjua Ausonius sa han at han blei veldig inspirert av dette partiet. Politikarane prata om å kasta ut innvandrar, men nokon måtte gjera det, seier Tamas.

Inspirert av intens stemning

Han forklarer at byrjinga av 90-talet var ei spesiell tid i Sverige, med grupper som Vitt Arisk Mostånd, og Sverigedemokraterna hadde på denne tida demonstrasjonar og nazist-flagg.

– Heile denne intense stemninga blei lasermannen inspirert av, men han var ikkje sjølv politisk aktiv, seier Tamas.

– Dagens situasjon liknar på 90-talet

Tamas understrekar at politiet førebels ikkje veit kven som står bak skyteepisodane i Malmö, men meiner at det finst likskapar mellom dagens situasjon i Sverige, og slik det var på byrjinga av 1990-talet.

– Me har fått eit framandfiendtleg parti inn i Riksdagen, Sverigedemokraterna som går ut med bodskapen om at muslimane er den største faren i Sverige sidan andre verdskrig. Dei diskuterer innvandring mykje, og delvis i oppheita ordlag. Me veit ikkje, men det kan ha bidrege til skytinga me ser no. Det er i alle fall ein av teorien eg veit det blir arbeida ut i frå, seier Tamas.

LES OGSÅ: Jakter ukjent gjerningsmann i Malmø

Sett på som einsam galning

Dei fleste i Sverige såg på lasermannen på 90-talet som ein einsam galning.

– Det var ikkje alle som tenkte over tidsalderen og kor mykje han blei inspirert av det. Det er vanskeleg å dra slutning om årsak, men det verkar som om at det finst støtte i forsking om at eit oppheita klima påverkar talet på rasistiske valdshandlingar, seier Tamas.

Siste video

Tusenvis av nye målinger fra privatpersoner gjør Yrs værvarsel bedre.
Unike bilete av den første villreinen som vart funne med skrantesjuke (CWD) i Nordfjella.
Programleder: Mariann Reikerås