Politiet: – Kan være ulike gjerningsmenn

Nok en lokkeepisode i Fjell kommune: Jente (15) og gutt (9) forsøkt lokket inn i biler med tre timers mellomrom i går. – Skremmende, sier ordføreren.

Lokkemann Fjell kommune

GUTT (9) OG JENTE (15) FORSØKT LOKKET INN I BIL: Med tre timers mellomrom ble to barn i går forsøkt lokket inn i biler i Arefjordvegen (t.h.) og ved et fotgjengerfelt på Knappskogsletten i Fjell.

Foto: Anders Ekanger / Oddgeir Øystese / NRK

I går fortalte NRK at en 15 år gammel jente skal ha blitt forsøkt dratt inn i en hvit varebil ved Straume i Fjell kommune på Sotra. Tidligere i dag fortalte politiet at de har fått en rekke tips i saken.

Politioverbetjent Thomas Sørensen

HAR FÅ OPPLYSNINGER: Etterforskingsleder Thomas Sørensen ønsker tips om de to hendelsene som skal ha skjedd med tre timers mellomrom i Fjell i går.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Et av tipsene som har kommet inn, er at det skal ha skjedd et lignende tilfelle i kommunen i går. Ved Knappskog skal en ni år gammel gutt ha blitt forsøkt lokket inn i en bil.

– Vi kommer til å si til elevene at de må gå flere sammen hjem fra skolen i dag. Dette i samråd med politiet, skriver ledelsen ved Knappskog skole i en tekstmelding til foreldrene.

Hendelsen skjedde ved et overgangsfelt på Knappskogsletten ved 13.30-tiden tirsdag, tre timer etter at den 15 år gamle jenten ble forsøkt dratt inn i en bil ved Straume, vel syv kilometer unna.

– Gutten ble kontaktet av en mann i en personbil, og spurt om han ville ha skyss av ham. Det er foreløpig det vi vet, før vi får førstehåndsinformasjon fra gutten, sier politiets etterforskingsleder Thomas Sørensen.

Politiet avhører nå den ni år gamle gutten. Foreløpig ser de ikke noen klar sammenheng mellom de to hendelsene i går.

– Vi er ute etter å avklare om det er en sammenheng eller ikke, og det er naturlig å tenke i de baner. Men sånn umiddelbart er det ikke fullt sammenfall. Atferden skiller seg kraftig ved at det ikke er gjort noen fysiske fremstøt mot gutten, og at han dessuten skal ha beskrevet bilen som en personbil, sier Sørensen.

Tredje tilfellet på seks dager

I forrige uke gikk lokkemann-alarmen både på Ågotnes i samme kommune og på Askøy. I begge disse tilfellene skal vedkommende ha nærmet seg små skolebarn. Ingen er foreløpig pågrepet i disse sakene.

Sørensen uttalte i går at politiet ikke utelukket en sammenheng mellom hendelsen med 15-åringen og saken på Askøy fra forrige uke. Saken fra Ågotnes skal imidlertid skille seg fra de andre.

– Vi har avklart at det ikke er samme mann, grunnet store forskjeller i hudfarge i beskrivelsene av gjerningsmennene. Gjerningsmannen fra i går er lys i huden, sier Sørensen.

Politiet ønsker fortsatt tips om hendelsene i går, og også dem som ble meldt i forrige uke.

Politiet kan kontaktes på telefon 56 31 58 00 eller 02800.

(Artikkelen fortsetter under kartet).

Laster kart, vennligst vent...

TRE EPISODER SEKS DAGER: Politiet har fått meldinger om tre lokkeepisoder på seks dager i Fjell kommune.

Rektor: – Gutten har det fint

Rektor ved Knappskog skole, Odd Erik Kjeldstad, forteller at han ble informert om episoden med den ni år gamle gutten i dag.

Knappskog skole

NIÅRING FORSØKT LOKKET: En ni år gammel elev ved Knappskog skole skal tirsdag ha blitt forsøkt lokket inn i en bil. Det er den tredje meldingen om en lokkeepisode på seks dager i Fjell kommune.

Foto: Monica Hovland / Fjell kommune

– Jeg har snakket med faren, som har kontaktet politiet. Foreldrene forteller at gutten har det fint, sier rektoren.

Han sier skoledagen går som normalt, men at de fokuserer på trygghet.

– Vi synes dette er en forferdelig situasjon. Nå håper vi at den blir avklart så raskt som mulig, slik at vi slipper at elevene er utrygge på skolen, og at det er utrygt for foreldrene å sende elevene frem og tilbake, sier Kjeldstad.

Skolesjefen: – En spesiell situasjon

Wilhelm Anglevik, skolesjef i Fjell kommune, har oppfordret samtlige skoler om å informere foreldre og elever.

– Vi har kommet frem til at det er det vi gjør konkret nå. Vi har en god dialog med politiet, og lytter til det de anbefaler, sier Anglevik.

Han kaller situasjonen spesiell.

– Jeg kan ikke huske at vi noen gang før har hatt så mange helt lignende episoder på så kort tid. Det er helt klart at dette er forbundet med fryktelig mye frykt og engstelse, og det gir en stor usikkerhet når det er så mange forskjellige episoder. Vi må være ekstra på vakt, sier Anglevik.

Ordføreren: – Forferdelig

Ordfører Eli Berland er på konferanse i Trondheim, og er ikke informert om den ferskeste episoden når NRK ringer.

Fjell-politikarar vil ha rusbustader

– SKREMMENDE: Ordfører Eli Berland i Fjell kommune kaller hendelsene skremmende.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Men jeg kommer til å ringe rådmannen om dette med en gang nå. Jeg har ikke ord, dette er forferdelig for dem som blir utsatt for det, sier Berland.

Hun sier det er viktig at barna blir informert og får snakket om dette i klassene, samtidig som skolene passer på at elevene ikke går hjem alene.

– Det er skremmende med den siste meldingen, nå må vi virkelig sette ned et apparat for å undersøke dette. Samtidig må vi forsøke å ikke lage noen panikkstemning, selv om det er en vanskelig balansegang, sier hun.

– Vi er ukomfortable med ikke å få avklart dette. Men noen alarmberedskap ønsker vi ikke å iverksette, sier etterforskningsleder Thomas Sørensen.

– Det går bra med jenten

Danielsen-rektor Frode Monsen forteller at det går bra med den 15 år gamle eleven ved skolen som ble forsøkt dratt inn i en bil i går.

Skolen har økt vakthold og lærere som følger elever til og fra busstoppet. Etter dagens melding om niåringen ved Knappskog skole håper han politiet nærmer seg i jakten på en gjerningsmann.

– Jeg håper dette bidrar til at politiet får snevret inn i jakten på gjerningsmannen, sier Monsen.