– Dårlig timing for streiken

Streiken i offentleg sektor i år kan framstå som sutring ute i Europa, mener økonomiprofessor.

Streikende og Kjell Salvanes

SYMPATI? Streikende i Årstad brannstasjon barnehage og andre offentlig ansatte får støtte fra økonomiprofessor Kjell Salvanes. Han mener likevel at kriserammede europere kan oppfatte nordmenn som grinete.

Foto: Oddgeir Øystese og Anders Løberg / NRK

Over 25 000 nordmenn har nå streiket i et døgn. De møter ikke bare sympati verken hjemme eller ute.

– Det ser utvlisomt litt dumt ut, sett i fra verden, sier professor i samfunnsøkonomi på NHH, Kjell Gunnar Salvanes.

Han tror det er flere som tenker negativt om streiken akkurat i år. Det er dårleg timing for å få sympati for streiken nå som resten av Europa er i økonomisk krise.

– Høres ut som om vi klager

For mens folk med jobb i det rike landet Norge krever høyere lønn er store deler av befolkningen i en rekke europeiske land uten arbeid.

– Det er ikke akkurat den beste tida å gjøre det på når alt går mye dårligere i andre land. Vi har det veldig godt og det høres ut som om vi klager likevel. Arbeidsledigheten er lav i Norge og lønningene er egentlig ganske høye. Ting går litt i oppløsning i mange land. Da ser det litt grinete ut, sier Salvanes.

– Offentlig sektor har sakket akterut

Økonomiprofessoren støtter likevel de streikende. Selv om timingen er dårlig mener han at det er på tide at noen sier i fra om at pengegapet mellom offentlig og privat sektor er for stort.

– Offentlig sektor trenger talenter slik alle andre sektorer gjør. En av de viktige faktorene for å tiltrekke seg talent er lønn. Offentlig sektor har sakket akterut i flere tiår. På et eller annet tidspunkt så må man gi beskjed, mener Salvanes.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon