NRK Meny
Normal

De lager musikk de ikke helt finner en sjanger til

9 grader nord har bare vært et band i knapt et år, men har allerede rukket å bli booket til tre av årets største festivaler. I helgen varmet de opp for Razika.

9 grader nord

ENERGI: – Musikken vår har mye energi, vi vil at det skal være nesten som en eksplosjon på scenen, sier Mira Thiruchelvam. Her fra en konsert på Landmark i Bergen i høst.

Foto: Jarle H. Moe

– VI finner ikke noen sjanger å plassere oss selv i, så vi har på en måte laget oss en sjanger. Vi kaller musikken vår progressiv, etnisk musikk, sier Dipha Thiruchelvam.

Sammen med storesøsteren Mira, og kompisene Jakob Sisselson Hamre og Jakob Sønnesyn danner hun det som av flere blir omtalt som et av bergensbølgens nye stjerneskudd: 9 grader nord.

– Ni grader nord for ekvator ligger byen Jaffna i Sri Lanka, der foreldrene våre er fra. Så vi har en tilknytning der, samtidig som vi jo er fra Norge i nord. Det er bakgrunnen for bandnavnet, sier Thiruchelvam.

Var nervøse for om musikken ble for spesiell

De fire sto på scenen sammen for første gang under festspillene i 2015, men begynte ikke å spille sammen for alvor før i 2016.

Siden den gang har det gått slag i slag, og i år skal bandet blant annet opptre på Bergenfest, Vinjerock og Bylarm.

– Det har gått veldig fort! Vi var i utgangspunktet litt usikre på om folk ville like musikken vi lager, eller om det ville bli for «multikulturelt». Men vi har fått veldig god respons, sier Mira Thiruchelvam.

Hør låten «Victoria» her:

Laster SoundCloud-innhold

Hun skriver låtene, som hun og Dipha synger på tamilsk.

– Sangene er hovedsakelig basert på sørasiatisk rytme og melodi, med en blanding av vestlige impulser, sier Thiruchelvam.

Søstrene sier at bandet ofte får tilbakemeldinger om at musikken deres er spennende og annerledes.

– Det er gøy å få dele musikk som mange ikke har et forhold til fra før. Men jeg lurer på om vi alltid vil bli omtalt som annerledes. Det hadde vært gøy om publikum etter hvert liker musikken i seg selv, ikke bare fordi den er ny og annerledes, sier Mira Thiruchelvam.

– Norge er i endring og er blitt et multikulturelt samfunn. Derfor håper vi det kommer flere band som oss, sier Thiruchelvam.

9 grader nord jentene

SØSTRE: Dipha og Mira Thiruchelvam fleiper med at de ikke hadde så mye annet valg enn å spille i band sammen.

Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

Razika: – Utrolig kult

I helgen varmet 9 grader nord opp for Razika, som har stor tro på det ferske bandet.

– Vi så dem opptre på Festplassen i Bergen, og tenkte bare «wow» for en energi. Så når vi skulle ha med noen som oppvarmingsband, valgte vi noen vi syns lager veldig kul musikk, sier Razika-vokalist Marie Amdam.

– Det er veldig kult å få varme opp for et band med sterke damer som vi ser opp til. Det gir motivasjon, sier Dipha Thiruchelvam.