NRK Meny
Normal

- Helseplagene våre er ikke stress

Folk i Gulen er provosert over Folkehelseinstituttets konklusjon om at helseplagene etter Sløvåg-eksplosjon skyldes stress.

At helseplagene de har har, bare er stress, har innbyggerne store problemer med å være enig i. For lukten fra Vest Tank skaper fremdeles uro i Sløvåg.

- Hvis psykisk stress kan skyldes at vi er sår i halsen og har rennende øyne, forstår jeg ikke, sier beboer Turid Westervik, som arbeider bare 500 meter fra Vest Tank.

Skaper fremdeles uro

Rapporten Folkehelseinstituttet la fram torsdag, viste at det er stress som har gjort innbyggerne syke, ikke lukten i seg selv.

- Det er velkjent at man kan reagere negativt på dårlig lukt. Man kan bli kvalm, få hodepine og føle seg uvel. Men det er ikke direkte skadelig sammen med andre sterkere påvirkninger, sa divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Erik Dybing til NRK torsdag.

Westervik har vanskelig for å ta konklusjonen til Folkehelseinstituttet alvorlig. For henne har lukten blitt en stor utfordring i hverdagen.

- Det er om å gjøre å stenge ventilasjon og vinduer på kontoret, lukke godt igjen og bare håpe på at minst mulig siver inn, forklarer hun.

Folkehelseinstituttet mener plagene kunne vært unngått dersom Gulen kommune hadde bedt om hjelp fra dem tidligere.

Kommunen på sin side mener instituttet burde tilbudt hjelp langt tidligere.

- Tviler på at de har kjent lukten

Dybing understreker at det ikke er alvorlige helseplager i form av organskader. Det syns Westervik blir arrogant. Hun ønsker han velkommen til Sløvåg.

- Folkehelseinstituttet skulle sittet her noen dager og jobbet i denne lukten. Vi tviler jo på at de i det hele tatt har vært og kjent hvordan det lukter.

Siste video

Programleiar: Marte Rommetveit
Programleiar: Marte Rommetveit