NRK Meny
Normal

Krever at både Frp og Venstre svelger kameler for samarbeid

KrF med harde krav for byrådssamarbeid etter valget.

Lisbeth Iversen

STÅR PÅ KRAVA: Byråd Lisbeth Iversen sier Krf ikke vil fire i byrådsforhandlinger.

Foto: Tore Sevheim / NRK

Liv Røssland (FrP)

LIKE STEIL: Liv Røssland (Frp) er ikke innstilt på å gi seg i bompenge-spørsmålet.

Foto: Kristian Ervik / NRK

- Vi kan ikke gå fra de løftene vi har gitt, sier byråd Lisbeth Iversen (Krf) til NRK.no.

Det vil vanskeliggjøre et samarbeid både med Fremskrittspartiet og Venstre etter valget. Krf kan bli nødt til å inngå partnerskap med et av de to partiene for å sikre flertall for en koalisjon med Høyre.

Frp: - Aksepterer ikke bompenger

For Frp er det bybanefinansieringen som er problemet.

- Vi vil ikke underskrive en samarbeidseerklæring som ikke inneholder et klart ja til å bruke bompenger for å få Bybanen til Flesland, sier Iversen.

LES OGSÅ: Byrådet vil starte bygging av Bybane til Åsane allerede i 2015

Det er uforenelig med Frp-programmet, og partiets listetopp vedgår at temaet vil bli et stridsspørsmål for et eventuelt byrådssamarbeid.

- Vi har et program som sier at vi ikke aksepterer at bompenger blir brukt til kollektivtrafikk. Det ligger fast til 2013, sier byråd og ordførerkandidat Liv Røssland (Frp) til NRK.no.

Strid om sprøyterom

Krf og Frp er i inneværende periode byrådspartnere, sammen med Høyre. Sist temaet kom opp. valgte Frp å tre ut av byrådet. Selv om partiet nå er tilbake i byråd, poengterer Røssland at partiet ikke har skiftet mening.

LES OGSÅ: Her er Bergens ordfører- og byrådsleder-favoritter

Skulle Krf heller velge å orientere seg den andre veien, vil narkotikapolitikken bli en utfordring. Venstres toppkandidat Julie Andersland sier at partiet står fast på at de vil ha sprøyterom og heroinassistert behandling for rusmisbrukere, noe som kan bli vanskelig - om ikke umulig - for Krf å gå med på.

- Vi kan ikke gå inn i et byrådssamarbeid hvor vi ikke får gjennomslag for noe i ruspolitikken, for det er en utrolig viktig sak for oss, sier Andersland.

- Utenkelig med samarbeid

Helsepolitisk talskvinne for Krf i Bergen, Marita Moltu, sier partiet ikke kan delta i et byråd som sier ja til sprøyterom.

- Det er helt utenkelig for oss. Dette ligger øverst på våre prioriteringer, sier Moltu, som innrømmer at et samarbeid med Venstre derfor vil bli vanskelig.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.