Vorteelgen må dø

Elgkua i Lom, som har en sjukdom som gjør at den er full av vorter, skal skytes. Ikke fordi hun er full av vorter, men fordi hun skremmer folk.

Elg med vorter lom

MÅ AVLIVES: Elgkua har skremt folk i bygda og nekter å forlate området.

Foto: Odd Bore

Elgkua har vært en plage for folk i et boligfelt i Lom i flere år, forklarer leder av viltnemnda i Lom Eilev Hellekveen.

Det var avisa Fjuken som først skrev om elgkua som var full av vorter.

Viltnemnda har prøvd å skremme elgkua bort fra byggefeltet uten å lykkes, derfor har de gjort vedtak på at hun kan skytes nå i jakta.

Vanlig sjukdom på elg

Flere i Lom har hatt besøk av elgkua med to kalver i nabolaget i Lom. Kua har store vorter på både hodet, halsen og brystpartiet. Hun lider av virussjukdommen Fibropapillomatose som ikke er en så uvanlig sjukdom hos elg.

Over 5000 elg kan ha slike «elgvorter»

Vilthelseansvarlig i Veterinærinsituttet Knut Madslien sier at sjukdommen er ikke dødelig, men når vortene blir så store at de faller av kan det bli sår og i de kan det bli bakteriesjukdommer.

Flere bakteriesjukdommer kan føre til at elgen kan dø, sier han.

Sjukdommen smitter ikke over på mennesker.

Hvis det blir sår kan det hende det smitter over på kalvene eller andre elger. Det vet vi ikke sikkert, sier leder av viltnemnda i Lom Eilev Hellekveen.

Kua har i sommer gått med to kalver. Det er likevel ikke sjukdommen som er grunnen til at hun og kalvene nå blir avliva. Det er fordi elgkua har terrorisert folk i flere år.

Mye godt i hagen

Lederen i viltnemnda har ingen forklaring på hvorfor elgkua, som normalt skulle være sky for folk, i stedet oppsøker folk.

Det kan være at folk har mye godt i hagen, sier han og tror ikke det har noe med vortesjukdommen å gjøre.

For elgkua forsyner seg både med rognebær og andre nyttige vekster som folk har planta i hagene sine. Og hun lar seg ikke skremme bort. Tvert imot så skremmer hun folk vekk når de vil ha henne ut av hagen.

Det har vært så ille at noen har vært redd for å sende ungene på skolen, sier han.

Viltnemnda har prøvd å skremme bort elgkua i flere år uten å lykkes. Hun kommer tilbake. Men nå er det slutt. Elgjakta er i gang og det er gitt fellingstillatelse på kua og kalvene.

Men siden de ikke kan jakte i boligfeltet er de avhengig av at de får skremt henne opp i skogen der hun hører hjemme. Den ene elgkalven er nå skutt. Men fortsatt gjemmer elgkua og den andre kalven seg for jegerne.

– Jeg håper vi får skutt henne nå i jakta, sier lederen av viltnemnda.