Uenig med politiet: – Jeg så Bakken lørdag

Flere vitner holder fast på at de så Nils Olav Bakken på dagen lørdag 3. september. Men på det tidspunktet mener politiet at Bakken allerede var død.

Kjell Sirirud mener han så Bakken da han fylte diesel.

VITNE: Kjell Sirirud er rimelig sikker på at han så den avdøde på ettermiddagen lørdag 3. september.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Vitneobservasjonene strider mot politiets teori om at han ble drept natt til lørdag. Kjell Sirirud er en av fem vitner som mener å ha sett avdøde lenge etter politiet mener han var drept.

– Jeg sto her og fylte diesel på bilen min. Da så jeg Bakken komme gående. Jeg hilste og han hilste tilbake. En kan selvsagt bli i tvil, men jeg føler meg rimelig sikker på at jeg så Bakken lørdag, sier Kjell Sirirud.

Han er et av de siste vitnene som mener å ha sett Bakken i live. Lørdag 3. september var Sirirud ferdig på jobb klokka 17. Da dro han på Shell-stasjonen på Dokka. Noen timer senere ble Bakken funnet drept.

Sett av flere

Nils Olav Bakken

UKLART DRAPSTIDSPUNKT: Ble Nils Olav Bakken drept ved midnatt fredag, eller lørdag ettermiddag?

Foto: Privat / Politiet

Fire andre vitner skal også ha sett Bakken i live lørdag. Men dette harmonerer dårlig med hendelsesforløpet politiet jobber etter.

– Politiet mener drapet skjedde rundt midnatt, natt til lørdag. Vi tviler ikke på at vitnene har sett avdøde, men mener tidspunktet er feil. Det er ikke uvanlig i slike saker, sier politiadvokat Kristian Johansen ved Innlandet politidistrikt.

NRK har i dag vært i kontakt med to andre vitner som også holder fast på observasjonen av den drepte denne dagen.

Var i konfirmasjon

Johan Petter Bærland og Kristian Johansen

ENDRET DRAPSTIDSPUNKT: Påtaleansvarlig Johan Petter Bærland og politiadvokat Kristian Johansen mener Nils Olav Bakken ble drept natt til lørdag 3. september.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

Torsdag ble tre personer varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. I forbindelse med fengslingsmøtene presenterte politiet et annet drapstidspunkt enn det man har antatt tidligere.

Dette kan ha stor betydning for alibiet til kvinna som nå er varetektsfengslet i drapssaken. Hun var nemlig i konfirmasjon på Gjøvik på lørdag, og skal ha reist derfra i 18.30-tida.

Bakken ble funnet drept én time senere. Skal man legge vitneobservasjonene til grunn, svekkes sannsynligheten for at kvinnen har vært med på drapshandlingen. Fra Gjøvik til skogsbilvegen der Bakken ble funnet, tar det om lag én time å kjøre.

– Gjør saken mer uklar

Arnor B. Ilstad

FORSVARER: Arnor B. Ilstad forsvarer kvinna i 40-åra som er varetektsfengsla.

Foto: Erik Johan Egenes / NRK

Advokat Arnor B. Ilstad forsvarer kvinna i 40-årene som nå sitter i varetekt. Han har tillit til vitneobservasjonene.

– At fem personer har sett avdøde på lørdag er bevis for at han ble tatt av dage lørdag kveld. Da var min klient i konfirmasjon. For meg er det uforståelig at politiet kan flytte drapstidspunktet slik.

Han er kjent med at det går mange rykter i lokalmiljøet, og at noen av disse tilsier at de som nå er fengslet kunne ha et hevnmotiv til den avdøde.

– Sånn jeg forstår det er dette politiets hovedteori. Men politiets uttalelser om drapstidspunktet har gjort saken mer uklar, sier Ilstad.

Han vil nå gå dypere inn i saken og foreta egne undersøkelser.