NRK Meny
Normal

Villmarksjenta på ny langtur

Maria Grøntjernet (18) skal være ute i naturen det neste halvåret. Første stopp er Gausdal Vestfjell.

Maria Grøntjernet

– Når det regner så mye at jeg er våt før jeg har kommet meg ut av teltet, da skulle jeg heller ønske jeg var i Syden. Men turene har alltid gitt flest gode opplevelser. Det gjelder å ha fokus på det, sier 'Villmarksjenta' Maria Grøntjernet.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

– Her bor Vega og jeg. Hunden er litt bortskjemt, så hun får sove i teltet, sier Maria Grøntjernet.

De siste tre ukene har hun gått i Gausdal Vestfjell. Nå har Maria satt opp teltet på Liomseter og lurer på hva hun skal bruke den neste uka i fjellet på. Videre går turen til Lofoten, Hallingdal, Øståsen og Finnmarksvidda. Dødtid i teltet har hun ikke mye av.

– Jeg kjeder meg aldri. Det er nok å finne på. Jeg fisker, jakter, tar bilder eller skriver notater til boka jeg skal gi ut, forteller Maria.

Høsten 2015 er det bokutgivelse. Den skal oppsummere 18-åringens siste langtur. Hun har tidligere gått Norge på tvers på femti dager og spilt hovedrollen i to dokumentarer om Villmarksjenta.

Maria Grøntjernet 2

Hunden Vega er Marias følgesvenn på turene. – Hun beskytter meg og får meg til å føle meg trygg, sier Maria.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Vil inspirere andre

– Folk kjenner meg veldig ofte igjen når jeg kommer med Vega og den blå ryggsekken min, smiler Maria.

Villmarksjenta er blitt varemerket hennes og etter at dokumentarene ble sendt på tv for et par år siden er det flere som drar kjensel på ungjenta. Målet er å kunne leve av å være i naturen og holde foredrag.

– Jeg vil gjerne inspirere andre til å følge drømmene sine, sier hun.

Selv er hun i gang med sin store drøm. En seks måneder lang tur til alle stedene hun lenge har ønsket å besøke i Norge.

Liker å være alene

Maria kommer rett fra videregående og hadde ikke planlagt noe før hun la i vei på langturen. Hun nyter å kunne være spontan og gjør akkurat hva hun vil, når hun vil. Selv om Villmarksjenta er alene på tur, blir hun sjelden ensom.

– Det som er så fint med å være alene er at man kommer enda nærmere naturen, legger bedre merke til ting rundt seg og kan legge opp dagene akkurat som man vil, forklarer hun.

Det er likevel godt å ha hunden Vega ved sin side.

– Uten henne hadde det ikke gått. Hun beskytter meg og får meg til å føle meg trygg, sier Maria.

Det er nemlig én ting den turglade jenta er redd for, og som hun tror kan bli en utfordring på slutten av turen, nemlig mørket.

– Jeg skal være på Finnmarksvidda i desember og der er det jo helt svart. Det er faktisk litt av grunnen til at jeg skal dit, for å utfordre den redselen, sier hun.

Maria Grøntjernet 3

Maria Grøntjernet vil inspirere andre til å følge drømmene sine.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Føler seg ikke tøff

Maria forteller at hun aldri har angret på turene sine, selv om det hender hun har dager hvor hun lurer på hva hun driver med.

– Når det regner så mye at jeg er våt før jeg har kommet meg ut av teltet, da skulle jeg heller ønske jeg var i Syden. Men turene har alltid gitt flest gode opplevelser. Det gjelder å ha fokus på det, sier hun.

Også turen i Gausdal Vestfjell har hatt flere lyspunkter, selv om det har vært kaldt.

– Jeg våknet en natt i firetida, av at jeg frøs skikkelig. Da måtte jeg ut av teltet og gå rundt for å varme meg. Den utrolig fine soloppgangen jeg så gjorde at det verdt det, sier hun.

Maria føler seg ikke spesielt tøff, selv om hun bor ute i naturen, fanger maten selv og er helt alene.

– Jeg følger bare drømmen min, jeg. Jeg håper andre også tar seg tid til det, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.