– Jeg sendte inn en oppskrift på grønnsaker med ost på toppen, som en wok, sier 8 år gamle Nore Reistad om sitt bidrag til en restematkonkurranse i fjor høst.
Nore vant konkurransen, og i dag fikk han premien: Nemlig besøk av kokken Hai Hang, som sammen med Nore laget treretters middag av det de kunne finne i kjøleskapet hjemme hos familien Reistad.
– Etter å ha sett litt kjapt i kjøleskapet her, så kommer vi til å prøve oss på en treretters. Vi lager en ostetallerken til forrett, også kommer vi til å lage en wok for det er masse gode grønnsaker og nudler her, sier Hai Hang.
Stort matsvinn
Omlag hver femte handlepose med mat kastes som avfall. Det ønsker avløpsselskapet Hias å endre på. Dermed arrangerte de i fjor høst konkurransen med oppskrifter på restemat.
– Vi håper å stiumlere til at folk skal bruke opp restene sine. Det er om å gjøre at mest mulig av maten havner i magen, i stedet for i avfallet, sier kommunikasjonsrådgiver i Hias, Karine Bogsti.
Hun påpeker at det er flere grunner til å tenke seg om, før man kaster spiselig mat.
– Det er dårlig økonomi for den enkelte, det er heller ikke bra for miljøet. Vi lever også i en verden der mange sulter. Det er jo 800 millioner mennesker som er underernærte. Vi importerer over halvparten av maten våres, og jo mer vi kaster jo mindre blir det på andre sultne mager, sier Bogsti.
- Les også:
- Les også:
Tenk langsiktig
– Det som er fornuftig er å tenke en hel ukesmeny når du handler, slik at du foreksempel kan gjøre som jeg har gjort her med wokede nudler. Har du nudler den ene dagen, kan du bruke restene i en nudelsalat dagen etter. Lager du suppe kan du redusere den ned til en saus, og motsatt så kan du tynne ut en saus til en suppe, sier kokken Hai Hang.
I samarbeid med Nore tryllet Hai frem middag til familien, kun laget av rester. Og vinneren av konkurransen, han var godt fornøyd med resultatet.
– Det er veldig godt. Jeg likte kanskje hovedretten best, sier Nore fornøyd.