Hopp til innhold

Vil ha vrakpant på gamle ovner

Nye, energieffektive ovner gir mindre utslipp og mer varme for pengene. Allikevel bytter vi ikke ut de gamle vedovnene. Energirådet mener det er på tide med vrakpant på gamle ovner.

Gaute Gangås

Gaute Gangås er energirådgiver i Energiråd Innlandet. Han tror på vrakpant for gamle ovner.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

– Vi tror det hadde vært en god idé med en vrakpant på en ny ovn hvis du bytter ut en gammel, sier energirådgiver Gaute Gangås.

Energiråd Innlandet ønsker å sette fokus på fordelene ved å fyre med ved. Men på kalde vinterdager kan utslippene være direkte plagsomme.

– God vedfyring er en glimrende energikilde, sier Gangås.

(Se mer i tv-innslaget nederst i saken)

Merkes på lommeboka

Vedfyring

Hedmark og Oppland er de to fylkene der det fyres mest med ved i landet. Allikevel velger få å skifte ut de gamle vedovnene sine.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Over en halv million nordmenn har kjøpt en ny, rentbrennende vedovn. I butikkene har det ikke vært annet å få tak i siden 1998, men Energiråd Innlandet, synes utskiftinga går alt for seint.

– Jeg tror mange hadde tjent på å kjøpe ny ovn, sier Gangås.

For hvis man kjøper ved, merkes det på lommeboka. En ny ovn har et anslagsvis 30 til 50 prosent mindre vedforbruk enn en gammel. Allikevel venter mange med å skifte ut ovnen sin til de lir helt nødt.

– Etter et feierbesøk ender det at folk får pålegg om å skifte ut brennplater. Noen har så gamle ovner at delene rett og slett ikke er å få tak i og først da bytter de ut ovnene, sier Bjørnar Kristiansen, som jobber hos Maxbo.

– Går ikke raskt nok

Også feieren ser tydelig forskjell på gamle og nye ovner.

– Nye ovner lager fin støv, mens det er mye bek i de gamle ovnene – på grunn av dårlig forbrenning, sier feiersvenn Mehmet Yildrim.

Vedfyring står for nesten to tredeler av utslipp av svevestøv i Norge. Men flere nye ovner betyr atskillig mindre utslipp. I fjor sparte det miljøet for 20.000 tonn svevestøv.

– Vi synes ikke utskiftningen går raskt nok og tror støtteordninger for å få fart på utskiftinga hadde vært en fordel, sier Gangås i Energirådet.

Se mer i tv-innslaget under:

Video Vil ha vrakpant på gamle vedovner

Vil ha vrakpant på gamle vedovner