NRK Meny
Normal

Vil ha to år og åtte måneders fengsel for tannlege tiltalt for millionsvindel

Aktor la ned påstand om to år og åtte måneder for tannlegen som blant annet er tiltalt for å ha holdt inntekt på 9,2 millioner kroner unna beskatning. Forsvareren mener den tiltalte må frifinnes på de fleste punkter.

Richard Røed, Tore M. Famestad

TINGRETTEN: Aktor Richard Røed i samtale med forsvarer Tore M. Famestad under rettssaken i Hedmarken tingrett. Det var satt av to dager til saken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mannen fra Hedmarken er tiltalt for en rekke økonomiske kriminelle forhold. Blant annet skal han tjent 9,2 millioner kroner svart.

Han er også tiltalt for bounndragelse på 3,2 millioner kroner og for å ha fått utbetalt sykepenger på cirka en million kroner til tross for at han var i arbeid. Mannen erkjente delvis straffskyld rettssaken startet torsdag

– Sosialt fall verst

Aktor og politiadvokat Richard Røed sa i sin prosedyre at påtalemyndigheten mener at den tiltalte visste hva han gjorde da han fikk sykepenger mens han jobbet og når han holdt inntekter unna skatt.

– Når han mistet kunder og omsetningen raste ble dette et middel for å opprettholde livsstilen. Han sier han ikke husker, at mye var i en tåke, men handlingene viser noe annet. Dette er handlinger som ikke er gjort av en som var i en tåkeheim, dette er bevisste handlinger som er gjort for å få inn penger, sa politiadvokat Røed.

Hamar tinghus

HAMAR: Rettssaken mot den tiltalte tannlegen gikk i Hamar tinghus i slutten av oktober.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Han mente at den tiltalte hadde et klart økonomisk motiv når han gjorde dette.

– Det verste for ham er det sosiale fallet, men det skulle du ha tenkt på før. Dette er veldig unødvendig kriminalitet. Han behøvde ikke å gjøre seg til kjeltring for å opprettholde sin høye livsstandard med dyrt hus, bil, båt og leilighet i Spania. Det er ikke synd på ham, synes jeg, sa aktor.

Aktor la, i tillegg til fengsel på to år og åtte måneder, ned påstand om at tannlegen må betale erstatning til to forsikringsselskaper på til sammen 280 000 kroner, samt at han mister rettigheten til å drive næringsvirksomhet i fem år.

– Spekulativt

Forsvarer Tore M. Famestad sa i sin prosedyre at han reagerer kraftig på aktors uttalelse om at sykemeldingene ikke var reelle, men brukt for at tannlegen skulle få inn penger.

– Det er spekulativt. Familien levde under et ekstremt press, og vi må tro på det legen skriver i legeerklæringene om den tiltalte. Jeg tror ikke det er feil informasjon. Dette var en mann i stor personlig krise med store problemer på hjemmebane, sa advokat Famestad.

Han mente det blir ren spekulasjon fra aktors side og si at den fallende omsetningen fra 2009 til 2013 skyldes frafall av kunder. Famestad mente at det er mer sannsynlig at det skyldes at tiltalte ikke lenger hadde den samme arbeidskapasiteten på grunn av sykdom.

Famestad mente at det er flere grunner i saken som tilsier mild straff, blant annet at etterforskningen har tatt langt tid, saken har fått store konsekvenser for den tiltalte, hans familie og karriere og han har erkjent straffskyld.

Forsvareren la ned påstand om den tiltalte frifinnes for de fleste punktene i tiltalen eller at han dømmes på mildes mulig måte.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.

 • Folldal saksøker ikke Telenor

  Folldal kommune går ikke til økonomisk søksmål mot Telenor etter det alvorlige kabelbruddet i desember. Det sier ordfører Hilde Frankmo Tveråen (bildet). Bruddet førte til at hele kommunen var uten bredbånd-, telefon- og mobildekning i ett og et halvt døgn.

  Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
  Foto: Geir Olav Slåen
 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.