Tiltalt tannlege: - Livet ble helt kaotisk etter avisoppslag

Den tiltalte tannlegen husker lite fra den perioden tiltalen omhandler, og forklarte i retten at hele livet ble snudd opp-ned etter negativ presseomtale om pasienter som klaget på behandling.

Vitne

TILTALT: Tannlegen forklarte seg for Hedmarken tingrett torsdag, og måtte blant annet forklare seg om sykepenger, leilighet i Spania og utgiftsført hestehold.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mannen i 50-årene erkjente delvis straffskyld for skatteundragelsen, men mente beløpet var 7,9 millioner kroner. Han forklarte seg i retten på torsdag, og hadde problemer med å forklare hvorfor det ikke ble levert inn selvangivelser eller betalt skatt.

– Negative avisoppslag førte til at jeg mistet pasienter og fikk økonomiske problemer, forklarte den tiltalte som var ærlig på at familien hadde høy levestandard med blant annet stort hus og dyr bil.

Den tiltalte tannlegen begynte sin forklaring med å lese opp fra et notat som han hadde skrevet før rettssaken for å prøve å forklare hvorfor ting ble som de ble.

Husker ikke

Han forklarte hvordan det hele startet med en pasient som klaget på behandling, noe som etter hvert endte med flere oppslag i lokalavisa i 2011 der han og tannklinikken ble identifisert.

Richard Røed, Tore M. Famestad

TINGRETT: Aktor i saken er politiadvokat Richard Røed og mannens forsvarer er Tore M. Famestad.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Livet gikk fra å være lykkelig til et helvete, sa tannlegen.

Han leser raskt og må innimellom ta pauser for å tørke tårene og samle seg. Han fortalte hvordan familiens liv, økonomi, hans karriere og klinikk raste sammen etter avisoppslagene, og at alt ble kaos. Mye fra den perioden er en tåke og jeg husker ikke så mye fra den tiden, forklarte den tiltalte.

Mener han eide leilighet

Han er tiltalt for bounndragelse i forbindelse med oppgjøret etter at et av hans selskaper gikk konkurs. Han skal ikke ha fortalt bobestyreren at selskapet eide en eiendom i Spania, og forsøkte dermed å unndra 3,2 millioner kroner.

Bobestyrer oppdaget dette, og tok beslag i eiendommen, ifølge tiltalen. Dette nektet den tiltalte straffskyld for. Han forklarte i retten at han og kona hadde kjøpt leiligheten fra selskapet i 2012, og at det dermed var de som eide stedet og ikke selskapet.

Aktor Richard Røed lurte på hvorfor politiet dermed ikke fant kjøpekontrakten under razziaen sommeren 2013, men det visste ikke den tiltalte.

Viste ikke kontrakt

Da han fikk spørsmål om hva han eide og hva selskapet eide i politiavhør i 2013, sa han ved to tilfeller at det var selskapet.

– Hvorfor sa du at selskapet eide leiligheten, hvis det var du som eide den? Du forklarte jo rett da det gjaldt bil og gjeld, lurte aktor Røed på.

– Jeg vet ikke, jeg var i sjokk. Alt var kaotisk. Jeg husker ikke alt jeg sa. Det meste fra politiavhørene er bare en tåke, forklarte tannlegen.

– Viste du kjøpekontrakten til bobestyreren?

– Nei, han truet meg raskt med bounndragelse. Jeg var helt nedkjørt.

Både Skatt Øst og bostyrer forklarte i retten at de er sikre på at det var selskapet som eide leiligheten.

Utgiftsførte hestehold

Han er også tiltalt for å ha utgiftsført for mye på firmaet. Deriblant mobil til et familiemedlem og leie av stall til hest.

– Der og da tenkte jeg at stall-leie var bra for helsa. Det gjorde at jeg kunne gjøre jobben min bra og at det dermed var rett å utgiftsføre det. Da det gjelder mobilen, så var det ikke jeg som førte bilagene. Jeg ser nå at jeg hadde et ansvar for å følge med som leder av firmaet, sa den tiltalte tannlegen i sin forklaring.

Det er varslet at to forsikringsselskaper vil be om tilbakebetaling av sykepenger.