NRK Meny
Normal

Arrangerer VM i tømmerfløting

For første gang skal det arrangeres et verdensmesterskap i tømmerfløting i Norge.

Tømmerfløting i 1930 årene

FARLIG: Bildet viser tømmerfløting i 1960-årene i Trysilelva. – Tømmerfløting var farlig. Det var et blodslit, teknikk og rå kraft, sier festivalsjef Espen Brekke.

Foto: NRK

Tømmerfløtinga ble historie i 1991. Nå løftes det tradisjonsrike yrket fram. Om to uker arrangeres det første verdensmesterskapet i tømmerfløting under den nye Fløterfestivalen i Nordre Osen i Åmot i Hedmark.

Se hvordan tømmerfløting foregår

– VM i tømmerfløting blir et spektakulært fyrtårnarrangement. Vi gir oss ikke før bildene herfra er spredd både nasjonalt og internasjonalt, sier festivalsjef Espen Brekke.

Festivalsjef Espen Brekke

Festivalsjef Espen Brekke.

Foto: Privat

VM i tømmerfløting

Det uoffisielle verdensmesterskapet foregår i Osensjøen og Tverrena. En av konkurranseøvelsene går ut på at laget skal få fire tømmerstokker raskest mulig ned én kilometer til en lense i Tverrena. Det skal også gjennomføres stafell men løping på tømmerstokkerl. Lag fra Statsskog, Glommen skog, GM skogsdrift og fløterveteraner med fartstid fra Osensjøen skal delta.

– Tømmerfløting var farlig. Det var et blodslit, teknikk og rå kraft. I flere generasjoner sørget fløtere for å transportere tømmer fra elver ned i sjø og vassdrag, ikke minst her i Osensjøen. Det er viktig å vise resten av verden.sier festivalsjef Espen Brekke.

Vil skape ny virksomhet

Målet med festivalen er å skape blest og nye arbeidsplasser i regionen.

– Skogbruk har i uminnelige tider vært den viktigste bærebjelken i regionen. Fløterfestivalen vil minne om det. Et bærekraftig skogbruk, med sitt mangfold, vil også i fremtiden være svært viktig for regionen, sier Brekke.

Det er den nystartede Østerdalen Festivalforening og Osensjøen adventure som står bak Fløterfestivalen i Nordre Osen 16. -21. juni.

fløterfestival

Hovedpremien i fløtermesterskapet er laget av treskjærer Ragnar Nysæther.

Foto: Privat

Fløterspel og prisutdeling

Festivalen viser også det nye fløterspelet «Fløtarguten», etter Tore Hestbråtens manus. Spelet gir et innblikk i livet i vassdraget for 100 år siden, om slit, gleder, sorg og bitterhet. Erik Lukashaugen framfører sine sanger basert på dikt av skogens dikter, Hans Børli.

Østerdalen Festivalforening, som står bak Ola Ødegaards ærespris «Følgesvenn til rettferd», vil bruke årets festival til overrekkelsen av prisen. Prisen går til Odinstiftelsen og Katrine Olsen Gillerdalen, mor til Odin, gutten som valgte å ta sitt eget liv etter mange år som offer for mobbing.

Tidligere landbruksminister, nåværende styreleder i Det norske Skogselskap og Norsk Skogmuseum, Johan C. Løken, vil foreta den offisielle åpningen av Fløterfestivalen torsdag 18. juni.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vedtok Mjøssykehus

    Styret i Sykehuset Innlandet vedtok enstemmig at de vil ha et storsykehus ved Mjøsbrua. Advarslene mot å bygge en ny stor, offentlig arbeidsplass utenfor de største byene i regionen, ble ikke hørt av styret i Sykehuset Innlandet.

  • – Bare Mjøsbrua aktuelt

    Nestleder i sykehusstyret Tor Berge går inn for et storsykehus ved Mjøsbrua. Det sa han i styrebehandlingen i ettermiddag. – Utfra en regional helhetsvurdering mener jeg at det bare er lokalisering ved Mjøsbrua som er politisk og praktisk realiserbart, sa Berge. Møtet pågår fortsatt.