NRK Meny
Normal

Venneforening vil rydde gården

En egen venneforening tilbyr seg nå å rydde opp på gården til Ole Jon Engeland. Ordfører i Gausdal sier de tar henvendelsen seriøst. Skjebnen til flere hundre gjenstander har utløst en bitter strid.

Tvangsrydder gård i Gausdal

Gausdal kommune vil tvangsrydde gården til Ole Jon Engeland.

Foto: NRK

En egen venneforening har blitt opprettet for Ole Jon Engeland i den fastlåste og bitre konflikten i Gausdal der blant annet vegen til Engelands gård har blitt blokkert.

Stridens kjerne er 125 gamle kjøretøyer og en rekke redskaper som Gausdal kommune har fått rettens kjennelse på skal ryddes bort. Kommunen ønsker å rydde gården på grunn av forurensningsfare.

Tvangsryddingen har skapt stort engasjement over hele landet, og Engeland får stor støtte fra både kjente og ukjente.

SE VIDEO: Mange folk støtter bonden:

Et 30-talls aksjonister sperret i dag vegen til gården i Gausdal som skal tvangsryddes for gamle kjøretøy. Aksjonen er ulovlig, sier lensmannen. Oppland Metall, som har fått i oppdrag å rydde opp, fikk ikke gjort jobben sin i dag.

Aksjon mot tvangsopprydding

Tar henvendelsen seriøst

Nå er det altså opprettet en venneforening av personer fra veterankjøretøymiljøet som tilbyr seg å rydde opp og redde deler av samlinga til Engeland.

Gausdal kommune tar henvendelsen på alvor.

– Dette er foreløpig litt nytt for meg så jeg har ikke fått sett så mye på det, men det er en seriøs henvendelse som vi vil vurdere seriøst. Da det gjelder henvendelsen så tror jeg kommunen må forholde seg til Engelands advokat som er part i saken. Så vi vil gi en tilbakemelding på henvendelsen via ham, sier ordfører Hans Oddvar Høistad.

Ole Jon Engeland

Ole Jon Engeland er svært glad over støtten han får.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Han sier det er mange aspekter ved denne saken som kommunen må vurdere for at henvendelsen skal være en aktuell og farbar vei.

Fastlåst

I helga var det en rekke folk på gården og hentet gjenstander fra gården, noe som Oppland Metall skulle fjerne. Da de skulle begynne fjerninga mandag, ble vegen blokkert av et 30-talls av Engelands støttespillere.

De har fått klar beskjed fra lensmannen i Gausdal at dette er ulovlig, men at han ikke vil foreta seg noe før det foreligger en kjennelse fra lagmannsretten.

I et brev til Gausdal kommune skisserer venneforeninga nå et forslag til løsning, som også Engeland er enige i:

 • En god del av hans kjøretøy og utstyr skal selges.
 • En god del av det han har på sin eiendom skal kastes (leveres til gjenvinning).
 • Det som Ole Jon Engeland skal beholde etter en opprydningsaksjon skal oppbevares på en miljømessig og estetisk god måte.

Ordfører Høistad sier at engasjementet denne saken har skapt er svært overraskende.

– Det er et engasjement som jeg ikke hadde trodd skulle finne sted. Det er tydelig at det er et stort miljø rundt omkring som har vært opptatt av dette her. Samtidig tror jeg at mye av dette engasjementet og aggresjonen som har vært i saken skyldes at de ikke kjenner til alt det arbeidet som er lagt ned for å komme fram til andre løsninger.

Stor interesse

Venneforeningen mener at den store interessen for mange av objektene på gården beviser at svært mye av det som finnes på gården ikke kan kategoriseres som avfall.

Skraphandler i Gausdal

Det folkelige engasjementet har vært sterkt.

Foto: Geir Randby

De mener at de har et stort apparat som nå kan håndtere oppryddinga på gården.

– Den siste uka har et stort antall støttespillere kommet på banen med lastebiler, kraner, mekanisk kompetanse og det som ellers trengs for å iverksette rydding på gårdsbruket, skriver Audun Aspehjell.

Han mener også at man har utstyret som trengs for gjenvinning.

– Containere for metallskrap og alt utstyr som er nødvendig for å få tatt de nødvendige grep, har etter en storstilt mobilisering, blitt stilt til rådighet fra støttespillerne i venneforeningen, skriver han.

SE VIDEO: Spontant fakkeltog for Engeland:

Gårdbruker Ole Jon Engeland får stor støtte fra folk etter at kommunen vil tvangsrydde gården hans for over 100 gamle kjøretøy. Cirka 70 personer møtte opp på gården mandag kveld for å vise sin støtte.

Reporter Geir Røed/fotograf Knut Røsrud.

Opprydninga skjer

Venneforeninga mener de nå kan gjøre det kommunen og fylkesmannen har etterlyst.

– Det er altså et faktum at den prosessen som Gausdal kommune har etterlyst og presset på om de siste par årene, nemlig at Ole Jon Engeland iverksetter opprydning og salg av kjøretøy i egen regi, nå endelig skjer, sier Audun Aspehjell i venneforeninga.

Aspehjell mener at kommunen nå får den opprydninga den har bedt om, men at forskjellen at opprydninga skjer av Engeland selv og venneforeninga, ikke Gausdal kommune og Oppland Metall.

– Ved en slik løsning etterlater man seg ikke en mann som føler seg overkjørt og knust. Mobiliseringen av venneforeningens egne ressurser viser at arbeider kan gjøres til en helt annen kostnad, hovedsakelig gjennom dugnad. Og arbeidet skjer på en måte som Engeland selv til og med kan synes det er givende og morsomt å være med på.

Traktorer sperrer vegen

Aksjonister har blokkert vegen.

Foto: Geir Randby

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.