Uventet stor støtte i Gausdal for bonde som må tvangsflytte kjøretøy

Gårdbruker Ole Jon Engeland får stor støtte fra folk etter at kommunen vil tvangsrydde gården hans for over 100 gamle kjøretøy. Cirka 70 personer møtte opp på gården mandag kveld for å vise sin støtte.

Gårdbruker Ole Jon Engeland får stor støtte fra folk etter at kommunen vil tvangsrydde gården hans for over 100 gamle kjøretøy. Cirka 70 personer møtte opp på gården mandag kveld for å vise sin støtte.

Reporter Geir Røed/fotograf Knut Røsrud.

Saken om tvangsrydding på gården til Ole Jon Engeland i Østre Gausdal har engasjert mange folk.

– Støtten varmer

Ole Jon Engeland

Gårdbruker Ole Jon Engeland er rørt over støtten han får.

Foto: Knut Røsrud / NRK

I helga møtte et stort antall personer opp for å hjelpe Engeland å rydde gården.

Mandag formiddag møtte cirka 30 personer opp med traktorer og biler og fysisk sperret vegen opp til gården slik at Oppland Metall, som skulle tvangsrydde gården på oppdrag fra Gausdal kommune, ikke kom fra.

Mandag kveld møtte over 70 personer opp på et spontant fakkeltog for å vise sin støtte.

– Det er så stort, støttende og varmende. Jeg vokser på det, men føler meg veldig liten. Det har vært en lang dag i dag, men ikke minst tre lange dager og tre korte netter i helga, sier en rørt gårdbruker Ole Jon Engeland til NRK.

SE VIDEO: SPERRET VEGEN DA KOMMUNEN STARTET VARSLET RYDDING:

30-40 aksjonister sperra vegen til gården Engeland i Gausdal. Kommunen skulle starte ei varsla opprydding i et hundretalls kjøretøy på gården, men de ble hindra i å gjøre jobben.

Reporter Geir Bernhard Randby/fotograf Reidar Gregersen/redigerer Geir Olav Slåen.

Møtt med ukvemsord

Mandag kveld var også fylkesmiljøvernsjefen hos fylkesmannen i Oppland til stede på gården. Han ble møtt med ukvemsord fra dem som støtter Engeland. Blant annet ble det ropt: «Du er den største Judasen i Gausdal i kveld».

– Jeg er litt overrasket over engasjementet, men det viser at dette har truffet en nerve der ute, sier fylkesmiljøvernsjefen Vebjørn Knarrum til NRK.

Fylkesmannen i Oppland skrev for seks år siden et brev til Gausdal kommune etter at de hadde fått klager på forholdene på gården. For tre år siden konkluderte fylkesmannen med at det er en forurensingsfare på gården.

Fylkesmannen fant en del gjenstander og kjøretøy som var lagret som de mente hadde lav bruksverdi og kunne regnes som avfall.

– Dermed er det et forsøplingsproblem. I tillegg kunne det representere en forurensingsfare ved at det sto slik som det var. Vi sendte en rapport til Gausdal kommune, og ba dem vurdere om de ville følge opp saken, noe de gjorde og det mener vi er riktig, sier Knarrum.

SE TV-REPORTASJE FRA GÅRDEN TIL ENGELAND:

Tvangsryddinga av et gardsbruk i Gausdal er midlertidig stoppa etter en kjennelse i Tingretten. Kommunen vil fjerne og destruere 650 gamle traktorer og maskiner som står lagra på garden, mot eierens vilje.

Reporter Erlend Kester Moe/fotograf Reidar Gregersen.

Tvangsflytter gjenstander

Etter pålegg fra Fylkesmannen i Oppland, startet Gausdal kommune tvangsopprydding på gården i september der det står om lag 750 gjenstander.

Fylkesmannen og kommunen frykter for forurensningsfare og gjenvinningsselskapet Oppland Metall ble sendt for å tvangsrydde gården.

Vebjørn Knarrum

Vebjørn Knarrum fra fylkesmannen ble møtt med ukvemsord fra de fremmøtte.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Men så fikk gårdeieren rettslig medhold i at opprydningen må stanses midlertidig.

Gausdal kommune anket avgjørelsen, og Sør-Gudbrandsdal tingrett ga Gausdal kommune medhold i saken, slik at tvangsopprydningen kunne fortsette.

Lover ny flyttedugnad

Engeland, som har samlet på biler, traktorer og andre gjenstander siden han var tenåring, fikk i helga hjelp av et titalls venner og bekjente til å kjøre bort gjenstander i stort omfang på lastebiler og tilhengere.

Og Engelands hjelpere lover å hjelpe til denne helga også.

– Vi vil ha en ny dugnad til helga. Fram til det vil vi holde stedet under oppsikt og ordne opp litt mer og ta det litt piano, sier Tormod Langbekk.