Hopp til innhold

Varsler tiltak mot hodelus

Stadig flere familier blir gjentatte ganger plaget av lus. Nå setter kommuneoverlegen i Lillehammer i gang nye og bedre tiltak mot krypene.

Lus

KAMMER: Mor Marte Granaasen Fougner fjerner luseegg fra håret til datteren.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– En av jentene så at det satt ei lus på hånda hennes, etter at hun hadde klødd seg i håret. Da er det beredskapstilstander og alle må kammes, sier Marte Granaasen Fougner.

Hun er mor til fire jenter. Nå har hun funnet lus hos tre av dem. Da dyrene først ble oppdaget, innrømmet døtrene at de har klødd en stund. Da får mor en stor jobb.

– Jeg må fjerne eggene. Det er greia. Vi gjennomfører lusekurer, men eggene klekkes etter at lusa er død og de må fjernes for hånd, sier Granaasen Fougner.

Hun regner med å måtte bruke hele kvelden på å fjerne dyrene.

Se video av hvordan lusa fjernes. Artikkelen fortsetter under:

Mange plages av hodelus. Nå varsles kommuneoverleges nye og bedrede tiltak.

PLAGES: Mange barn plages av hodelus. Nå varsler kommuneoverlegen tiltak.

Vil ha systematiske undersøkelser

Kommuneoverlege i Lillehammer, Øystein Hveding, har nå bedt om at skolehelsetjenesten skal møte skolene og barnehagene i kommunen. I fellesskap skal helsetjenesten bistå skolene med systematiske undersøkelser for å fjerne lusa.

– Det blir alltid værende igjen noen barn med lus som smitter resten. Vi må koordinere undersøkelser av alle barn i de aktuelle miljøene, sier han.

Kommuneoverlegen mener undersøkelsene må skje diskré og foregå samtidig. Han forteller at noe av det viktigste er at behandlingsgjennomføringen sikres. Hveding mener at det moderne helsevesen ikke er vant til systematikk i smittetiltak.

– Vi er for mye på defensiven. Vi er for redde til å gå inn med systematisk styrte tiltak, hevder han.

Hvis Hveding får det som han vil kan det innebære at helsesøster undersøker alle barna på bestemte skoler.

Skeptisk til lusemiddel

Farmasøyt Terje André Wad-Gylterud, ved Boots apotek i Lillehammer, forteller at de har solgt lite lusekurer foreløpig, men regner med at det blir mer når skolene og barnehagene starter opp igjen for fullt. Han mener at store familier som er rammet, må hamstre inn mye lusemiddel.

– Vi har tre-fire alternativer her. Man bør nok kjøpe et par pakker hvis man er mange i husstanden.

Mor Marte Granaasen Fougner er skeptisk til mye av lusemiddelet som finnes.

Hodelus

LUS: Hodelusa er 2-3 mm lang og er lett å få øye på. Kammer du håret over et håndkle ser du lusa falle ned.

Foto: Wikimedia/Gilles San Martin

– De er jo bare unger og mye av middelet som selges er ganske sterkt. Vi prøver å teste ut de forskjellige produktene, sier hun.

Hun påpeker at det er viktig at ungene ikke går på skolen før behandlingen av lus er starta, og at foreldrene fjerner eggene. Aller helst vil hun

– På den måten får vi ikke nye utbrudd hele tiden og ungene slipper å bli smitta på ny hele tiden, sier hun.

Flere saker fra Innlandet