Normal

Seilfly fortsatt savnet - utvider søket

Ti fly og fire helikopter har søkt etter det forsvunnede seilflyet i hele dag, nå kommer snøen og letinga blir vanskeligere for letemannskapene på Bjorli i Oppland.

Leteaksjon Bjorli flyplass

TO DØGN: Siden torsdag kveld har letemannskaper søkt etter det savnede seilflyet som tok av fra Bjorli flyplass i Lesja i Oppland.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Siden torsdag kveld har letemannskaper søkt fra lufta og på bakken etter det savnede seilflyet uten hell, nå utvides søket nok en gang.

– Vi ekspanderer søkeområdet, men har noen prioriterte områder hvor vi søker mer, sier Eirik Walle, redningsleder ved Hovedredningssentralen på Sola.

Det er fortsatt ikke tegn til verken seilflyet eller personen som var ombord. Det har kommet snø i fjellet, og det gjør letingen vanskeligere.

– Nå er det snø på toppene i området. Det er en stor ulempe med tanke på at det savnede flyet er hvitt, sier Walle.

Godt kledd

Like før kl.19.19 torsdag sendte seilflyet ut en nødmelding. Siden da har flyet og piloten, en mann i 30-årene, vært sporløst forsvunnet.

– Han hadde godt med klær og han hadde fallskjerm ombord. Det skal teoretisk sett være mulig å overleve til tross for været, dersom han har benyttet seg av fallskjermen, sier redningslederen.

Hovedredningssentralen koordinerer flysøkene, mens politiet organiserer det som foregår på bakken.

– Vi ser på etterettningsmessige opplysninger sammen med politiet, og samarbeider godt, sier Walle.

Mange involverte

Røde Kors, Sivilforsvaret og Norske redningshunder har deltatt i søket på bakken siden torsdag.

– Også i natt vil Røde Kors ha lytteposter ute. Vi har hatt private småfly i lufta i dag, samt Luftambulanse, politihelikopter og et redningshelikopter fra Rygge. Et helikopter fra Ørland kommer også, sier Walle.

Fredag kveld deltok et overvåkningsfly fra Forsvaret i søket. Orion-flyet søkte etter elektroniske spor fra seilflyet, men letinga var resultatløs.

Nørstegård, Havarikommisjonen

FULGT AKSJONEN: Tor Nørstegård, leder og inspektør i Havarikommisjonen er tilstede på Bjorli.

Foto: Geir Olav Slåen / nrk

– Svært sjelden

Havarikommisjonen har også representanter på stedet.

– Det er tydelig at kanskje søkeområdet må utvidesnår det er gode flyforhold , men det er det politiet som har ansvaret for, sier Tor Nørstegård, leder og inspektør i Havarikommisjonen.

Er det vanlig at dere i Havarikommisjonen kommer så tidlig inn i prosessen?

– Vi var temmelig sikre på at flyet skulle bli funnet snart, slik at vi kunne starte arbeidet vårt umiddelbart. Det er meget sjelden at vi er koblet inn i ulykker med seilfly,da de få hendelsene som er med seilfly nesten alltid er av bagatellmessig art, sier Nørstegård.

Havarikommisjonen undersøker nå ulykken.

– Kommisjonen undersøker dette som en ordinær hendelse. Jobben vår er å finne årsaksfaktorer som har bidratt til ulykken og å finne ut hva som kan forebygge senere ulykker, sier havariinspektøren.

Søket fortsetter ut over natta.

Seilfly Bjorli

KURS: Den savnede piloten tilhører flyklubben NTNU Flyklubb. Denne uken arrangerer flyklubben en høstleir på flyplassen Bjorli i Lesja kommune i Oppland, der flyet tok av.

Foto: Alexander Nordby / NRK