Resultatløs leting for forsvarets overvåkningsfly - seilfly fortsatt savnet

Forsvarets overvåkningsfly har nå avsluttet søket etter det savnede seilflyet på Bjorli i Oppland. De har ikke funnet spor fra flyet.

Fly rulles inn i hangar

SETTES PÅ BAKKEN: Småflyene rulles nå inn i hangaren på Bjorli etter intense timer med leting. Snart kommer forsvarets Orion-overvåkningsfly.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Det er fortsatt ingen funn og ingen spor etter seilflyet som forsvant torsdag kveld. Forsvaret har derfor avsluttet sitt søk.

– Vi har fått tillatelse fra forsvaret til å ta ned et Orion overvåkningsfly fra 333-skvadronen på Andøya, sa Andreas Bull, redningsleder ved Hovedredningssentralen på Sola tidligere i kveld, men søket viste seg å være resultatløst.

Like før kl.19.19 torsdag sendte seilflyet ut en nødmelding. Siden da har flyet og piloten, en mann i 30-årene, vært sporløst forsvunnet. Store letemannskaper har tatt del i arbeidet, nå endres ressursbruken i søket.

– Vi har flydd så mye med helikopter at mannskapet nå har gått ut på tid. Det er et visst antall timer de kan fly av gangen. Dessuten er det bare et par timer igjen med flytid på en del av småflyene som deltar i søket, forteller Bull.

Elektroniske spor

Til tross for at mørket etterhvert faller på, kan Orion-flyet gjennomføre søk i området.

– Forsvaret vil fly utover natta. Orion-flyet holder en høyere høyde da det ikke trenger sikt til bakken slik som de andre helikopterne og flyene. Forsvaret skal hjelpe til med å søke etter elektroniske spor fra seilflyet, sier redningslederen.

Bull forventer at det trolig blir for mørkt å søke med andre fly etter klokka 19 i kveld. Bakkemannskapene fra Røde Kors vil derimot fortsette.

– Vi fortsetter gjennom natta med folk på bakken, hvertfall i de tryggeste områdene, sier han.

Det bekrefter også politiet.

– Røde Kors vil ha folk ute i natt på såkalte lytteposter, sier Håkon Bolstad, innsatsleder i politiet. Han befinner seg på flyplassen på Bjorli og har ledet letearbeidet i dag.

Innsatsleder Håkon Bolstad

PÅ FLYPLASSEN: Innsatsleder i politiet, Håkon Bolstad, leder arbeidet på flyplassen på Bjorli.

Foto: ALexander Nordby / NRK

Stort område

Det har i hele dag blitt søkt i området både nord og sør for Bjorli flyplass. Det letes blant annet ved fjellet Digervarden i Reinheimen nasjonalpark, der flyet sist sendte ut signaler.

Piloten er en mann bosatt i Oslo som er i midten av 30-årene. Redningsmannskapene har ikke vært i kontakt med ham etter at flyet forsvant.

Piloten tilhører flyklubben NTNU Flyklubb. Denne uken arrangerer flyklubben en høstleir på flyplassen Bjorli i Lesja kommune i Oppland, der flyet tok av.

Politihelikopteret er med i søket etter det savnede seilflyet ved Bjorli.

RESTULTATLØST: Politihelikopteret måtte fylle tanken i ettermiddag, etter et resultatløst søk. Det fortsetter søket frem til mørkets frembrudd.

Foto: Alexander Nordby / NRK