Tvillingdrapet: – Erkjenner seg ikke skyldig

GJØVIK (NRK): 59-åringen som er tiltalt for forsettlig drap på sin tvillingbror på Gjøvik i mai, sa seg ikke skyldig da rettssaken mot ham startet mandag.

Gjøvik tingrett

Den tiltalte 59-åringen sa seg ikke skyldig da saken i Gjøvik tingrett startet.

Foto: Lars Bilit Hagen / NRK

Aktor Jo Christian Jordet la mandag fram tiltalen mot mannen som skal ha drept sin bror forsettlig. Den tiltalte mener han handlet i selvforsvar.

– Vi vil komme tilbake til hvorfor vi mener at dette er et forsettelig drap, når vi skal oppsummere i prosedyren, men grovt sagt mener vi at det ikke dreier seg om en nødvergesituasjon, sier Jordet.

Det var i mai i år, at de to brødrene befant seg i en hytte ved Mjøsa på Gjøvik. Den ene broren ble drept med 33 knivstikk påført bakfra, ifølge obduksjonsrapporten.

Aktor

Aktor Jo Christian Jordet la fram tiltalen mot den 59 år gamle mannen i Gjøvik tingrett mandag.

Foto: Lars Bilit Hagen / NRK

Brødrene var eneggede tvillinger, og yngst blant seks søsken. Tiltalte fortalte i retten at brødrene hadde et tett forhold i barndommen.

Ringte selv politiet

Tiltalte ringte selv politiet på natten til drapet. Samtalen ble avspilt i retten, der forteller han at broren ikke har dødd en naturlig død. Han forteller i samtalen at broren har blitt overfalt, og forklarer deretter veien for politiet.

Det ble gjennomført en rekonstruksjon ni dager etter natten for drapet. Filmen vil vises i retten i løpet av de seks dagene som er satt av til saken. I rekonstruksjonen har tiltalte gått igjennom hendelsesforløpet slik han husker det.

Aktor sa at avdøde hadde et anstrengt forhold til familien, og at han kan ha hatt det aktor kaller parnoide trekk. Tiltalte bekrefter i sin forklaring at broren skal ha blitt mer og mer paranoid. Han sier videre at broren ba ham ha med seg kniv som beskyttelse mot innbrudstyver da han besøkte ham på hytta.

– Min bror bar alltid kniv selv, sa den tiltalte under sin forklaring.

Tiltalte skal ha vært påvirket av alkohol på drapsnatten. Han forklarer i retten at han av og til drakk litt mer enn gjennomsnittet.

– Jeg skal drepe deg

Tiltalte forklarer at natten for drapet, blir han vekket av at broren står over ham og holder ham nede i en liggende posisjon.

– Han holder meg nede, jeg oppfatter at han med sin høyre hånd forsøker å ta tak i et form for våpen. Han sier at han skal drepe meg. Jeg er redd. Jeg bråreiser meg opp, han skriker igjen at han skal drepe meg, Jeg reagerer instinktivt, trekker kniven min og stikker ham til han er stille, sa den tiltalte.

– Funn på åstedet tyder på selvforsvar

– Det er mye som tyder på at dette skjedde i selvforsvar, sier forsvarer Øyvind Bratlien.

Han viser blant annet til hva hans klient har forklart.

– Det handler også om funn på åstedet og hva vitner har forklart om avdøde som person, sier Bratlien.