NRK Meny
Normal

Trening reddet Petter (30) fra rusen

LILLEHAMMER (NRK): – Å trene aktiviserer mange av de samme områdene i hjernen som når vi ruser oss, så det er ganske enkelt for oss å hekte oss på noe som er bra for oss, sier Petter.

Petter

TRENER MOT RUS: Petter har bytta ut rusen med trening, og har aldri hatt det bedre.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

30-åringen beskriver livet sitt som et helvete i rus og kriminalitet. Og treningen som redningen. Nå hjelper Petter ved Tyrilistiftelsen andre unge vekk fra rus gjennom trening.

Han mener fysisk trening passer særlig godt for mennesker som vil vekk fra rus.

– Du kan bruke avhengigheten din til noe positivt

Har vært i seks fengsler

30-åringen er opprinnelig fra Drammen, men bor nå på Tyrilihaugen i Mesnali. Der har han vært i et og et halvt år, og det siste året har han jobbet på klatresenteret til Tyrilistiftelsen i Lillehammer sentrum.

Oppveksten i Drammen var ikke så bra. Rusproblemene hjemme fikk store konsekvenser for ham.

– Jeg har vokst opp med rus i hjemmet, mye alkohol, og begynte å ruse meg selv ganske tidlig, sier Petter.

Han bytta barneskole tre ganger, ungdomsskole tre ganger og har gått på tre forskjellige videregående skoler. Han har vært i fire forskjellige barnevernsinstitusjoner, i seks forskjellige fengsler og i fire forskjellige behandlingsinstitusjoner.

Skal løpe maraton

Men nå har idrett og fysisk aktivitet snudd opp ned på livet hans.

– Det er i ferd med å definere hvem jeg er som person i dag. Det er det som driver meg gjennom hverdagen. Det er det som får meg opp om morran. Det er det som motiverer meg til å fortsette, sier han.

Petter

TRENTE SEG RUSFRI: Trening trigger noen av de samme områdene i hjernen som rus, sier 30 år gamle Petter.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Nå har han søkt skole for å ta opp igjen fag og få studiekompetanse til å begynne på idrettsstudier.

Før januar i år hadde han aldri løpt en halvtime tilsammen i hele sitt liv. Nå har han løpt tre halvmaraton og skal løpe Birken og Oslo maraton.

– Så da får jeg testa meg sjøl, kan man si.

Trigger de samme tingene i hjernen

Fysisk aktivitet har blitt stadig viktigere i rusbehandlingen ved Tyrilistiftelsen. For mange har det etterhvert hjulpet dem til å komme ut av rusavhengigheten.

– Ikke uten grunn, forklarer Petter.

– Det å trene aktiviserer mange av de samme områdene i hjernen som når vi ruser oss, så det er ganske enkelt for oss å hekte oss på noe som er bra for oss.

Tema: Rus

Mange barn i Norge vokser opp med foreldre som er rusmisbrukere. NRK vil i tiden fremover sette fokus på dette problemet, både i radio og TV, med programmer rettet både mot barn og voksne.