Trekker tilbake 2,2 tonn rakfisk

Det er funnet listeriabakterier i et parti vakuumpakket rakefisk fra produsenten Wangensten i Leira i Valdres. Det er solgt 2,2 tonn av fisken, som nå trekkes tilbake.

Rakfisk

Det er denne typen rakfisk bakterien er funnet i. All fisk som er smittet av bakterien, skal nå være trukket

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Produktet «Rakørret Filet» er solgt over hele landet gjennom de store dagligvarekjedene Coop, Rema, NorgesGruppen og ICA, opplyser Mattilsynet.

Produsenten opplyser at all fisk fra det aktuelle partiet nå er fjernet fra butikkene. Folk som har kjøpt fisken, bes kaste den eller returnere den med kvitteringen for

å få pengene tilbake.

Sjekk utløpsdatoen!

Dette er utløpsdatoene du må være obs på dersom du har kjøpt fisk fra Wangensteen:

  • Alle Lot nummer med siste forbruksdag: 02.12.2013, 03.12.2013, 04.12.2013 og 05.12.2013
  • Lot nummer 244 med siste forbruksdag 23.12.2013

Ellen Fuglerud, distriktssjef ved Mattilsynet på Gjøvik, sier at de fikk resultatet fra innsendte prøver mandag, og at de deretter slo alarm.

– Det som allerede var ute i butikkene, er sporet opp og trukket tilbake. Derfor

skal det skal ikke ligge noe ute til salgs som er smittet av listeria, sier hun.

Ikke meldinger om syke

Men fisken har vært ute i butikk en tid, derfor er det stor sannsynlighet for at flere har spist fisken. Fuglerud sier at de ikke har fått meldinger om at folk har blitt syke.

– Men har du en pakke fra det aktuelle partiet i kjøleskapet, bør du kaste den eller levere den tilbake, sier hun.

Fuglerud sier at bakterien er spesielt farlig for gravide, små barn, og mennesker med nedsatt immunforsvar (se faktaboks). Hun forklarer at det er sjelden å finne så store partier fisk med listeria-bakterie, og at det er flere år siden sist det skjedde.

Én prosent av produksjonen

– Dette er rundt én prosent av vår totale produksjon, så det er ikke snakk om store mengder. Men det er selvfølgelig uheldig at det forekommer listeria i fisken vår, sier eier av firmaet som produserer rakfisken, Jørn Wangensten.

Han sier at listeria er et problem når man produserer rakfisk, men at det er flere tiår siden de opplevde at et like stort parti inneholdt listeria. Han kan også bekrefte at all annen fisk enn partiet som er trukket er garantert fri for listeria.

Firmaet med 15 ansatte må selv dekke utgiftene ved rakfisk-partiet som trekkes fra butikkene.

– Det er mulig vi kan få det dekket av forsikringen, men det er det for tidlig å si noe om, sier Wangensteen.