NRK Meny
Normal

Tredobler kameraovervåkningen langs grensa

KONGSVINGER (NRK): Grensekontrollen styrkes. Innen tre år skal alle grenseoverganger i landet overvåkes. Hedmark går fra 21 til 65 overvåkningskameraer innen 2017.

Morten Nystuen

OVERVÅKER: Morten Nystuen på tollsentralen i Kongsvinger holder oppsyn med en av landets mest trafikkerte grenseoverganger.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Kameraer som kjenner igjen skiltnummer er veldig viktig, sier kontorsjef ved tollkontoret i Kongsvinger Morten Nystuen.

Tollsentralen i Kongsvinger overvåker i dag hver tredje grenseovergang i fylket. Innen neste år skal det være kameraovervåking langs hele Hedmarksgrensa.

De neste ukene vil trafikken være på sitt tetteste i løpet av året når julehandlende nordmenn tar turen over grensa og Magnormoen i Kongsvinger er den nest mest trafikkerte grenseovergangen i landet etter Svinesund.

– Da er både kameraer og menneskelige ressurser uvurderlig, sier Nystuen.

Endring i smuglingsmønster

Grensekontrollen styrkes over hele landet. Innen 2019 skal tollvesenet holde oppsyn med alle grenseovergangene mot Sverige, Finland og på ferjekaier. 123 millioner kroner skal brukes på dette.

Kameraovervåking fører til mindre smugling, sier Nystuen. Der det i dag er kameraovervåking og tollere går smuglertrafikken ned.

–Vi ser at smuglertrafikken flytter seg nordover i Hedmark, der det ikke er kamera og færre tollere, sier Nystuen.

I tillegg til mer kameraovervåkning skal det ansette åtte nye tollere i Hedmark. Kameraovervåking alene er ikke nok, sier Nystuen.

– Det er ingen av smuglerne som kommer frivillig inn på kontoret vårt, så vi må ha folk ute som kan gjøre beslag.

Tollbeslag gjort i Hedmark 2014

SMUGLERE: Flere smuglere skal tas med kameraer.

Foto: Tollvesenet

Han får støtte av Asle Farberg som er avdelingsleder for grensekontrollen i Tollregion Øst-Norge.

– Kombinasjonen av flere kameraer og høyere bemanning vil gi mulighet for mer effektiv smuglingskontroll i hele landet, sier han.

Nye veger

Selv om tollerne klarer å overvåke stadig flere veger, stadig bedre er Nystuens øyne årvåkne.

– Det dukker jo opp nye smuglerveger på den 15 mil lange grensa som skiller Hedmark fra Sverige, så vi må bare prøve å ligge et hestehode foran, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Topper kuldelista

  Leirflaten, Grotli og Folldal var blant de ti kaldeste stedene i Norge i natt, melder Meteorologisk institutt.

  Laster Twitter-innhold
 • Fraråder Lillehammer-riving

  Kulturvernmyndighetene i Oppland fraråder Lillehammer kommune å tillate riving av den brannskadde bygningen Storgata 81, melder GD. Trolig vil fylkeskommunen vurdere en klagesak om kommunen vil tillate riving. Kulturvernmyndighetene mener at den opprinnelige fasaden bør rekonstrueres og bygges opp igjen som den var før brannen 22. januar.

 • Kjørte på anleggsbil

  To personer ble kjørt til Hamar sjukehus etter at en personbil kjørte inn i en anleggsbil på E 6 som drev med manuell dirigering. Ulykka skjedde litt over midnatt. Det var ingen personer i den påkjørte bilen. Det er mistanke om at fører av personbilen kjørte i påvirket tilstand.