NRK Meny
Normal

Tiltalt for å ha tvangsgiftet bort datteren og voldtatt henne

I følge tiltalen skal den 50 år gamle mannen fra Gjøvik-området ha forgrepet seg på datteren fra hun var 13 år gammel og til han giftet henne bort. Faren sier at ikke noe av det er sant.

Gjøvik tingrett - Grua-drapet

Rettssaken mot mannen som er tiltalt for tvangsekteskap og voldtekt, starter i Gjøvik tingrett i juni.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Aktor Arne Ingvald Dympe (tv) og forsvarer Svein Tømmerdal.

Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe er aktor i saken.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Den omfattende saken kommer opp i Gjøvik tingrett i midten av juni.

– Hvis han blir domfelt for det tiltalen omfatter, så er dette en svært alvorlig sak. Det er forhold som har høy strafferamme og det er mange forhold.

Det sier statsadvokat Arne Ingvald Dymbe, som skal være aktor i rettssaken.

Mannens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier til NRK at mannen mener ikke noe av det er sant og at han vil nekte straffskyld.

Tvunget til å gifte seg

Ifølge tiltalen har den 50 år gamle irakiske mannen forgrepet seg på datteren fra hun var 13 år gammel, og voldtatt henne fra hun var 15 år.

Samtidig planla faren å gifte bort datteren til en mann fra hjemlandet.

Dette begynte han ifølge tiltalen å planlegge i 2010, da datteren var 18 år, og i 2012 ble det inngått ekteskap mellom henne og mannen som faren hadde valgt ut.

– Tiltaler for tvangsekteskap har vi ikke hatt mye av i vårt område, men strafferammen for det alene, er seks års fengsel, sier statsadvokat Arne Ingvald Dymbe.

Kan få 15 år for voldtekt

I tillegg kommer de svært mange og svært grove seksuelle overgrepene mot datteren gjennom en periode på minst sju år.

Det er voldtekt, det er incest, og det er seksuell omgang med barn under 14 og under 16 år.

– Tiltalepunktet om voldtekt har en strafferamme på 15 år. Og hvis han blir domfelt for det, er det også et forhold som går over en lengre tidsperiode, sier Arne I. Dymbe.

Vil nekte straffskyld

Den tiltalte faren sitter varetekstsfengslet. Men han stiller seg helt uforstående til beskyldningene, sier hans forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen.

Mette Yvonne Larsen

Advokat Mette Yvonne Larsen er 50-åringens forsvarer.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Han benekter disse forholdene. Det er en litt spesiell sak med en fornærmet som kommer med helt annen informasjon enn det han gjør, uten at det er noen andre bevis i saken enn deres ulike forklaringer, sier Mette Yvonne Larsen.

Hun sier det ikke er bevis for at det var noe tvangsekteskap og at de tvert i mot vil føre bevis for det motsatte.

– Han erkjenner ikke straffskyld og vi vil føre bevis og vitneforklaringer som jeg tror vil sette denne saken i et nokså annet lys, sier Larsen.

Anmeldte faren

Saken kom for dagen da datteren, som nå er 22 år gammel, selv anmeldte faren. Hun har nå fått hjelp til å komme seg ut av tvangsekteskapet med den irakiske mannen.

– Hun har det etter forholdene bra. Hun er ute av ekteskapet og føler seg trygg så lenge faren sitter i varetekt. Nå ser hun fram til å komme i gang med rettssaken, sier bistandsadvokaten hennes, Line Jacobsen Vestengen.

Vestengen sitter i disse dager og jobber med erstatningskravet de vil fremme mot den tiltalte mannen.

– Jeg kan ikke si hvor mye vi vil kreve, men det sier seg selv at det blir ganske omfattende, sier Vestengen.

Vold mot kona og sønnen

Ifølge tiltalen er dette også en familievoldssak, der mannen har mishandlet kona og sønnen sin også. Både kona og de to barna skal ha sett at de andre ble mishandlet.

Kona ble i følge tiltalen slått og sparket, spyttet på og truet på livet i over ti år.

Familien er opprinnelig fra Irak, men kom til Norge da datteren var åtte år gammel. Sønnen, som er 10 år nå, er født og oppvokst i Norge.

Andre saker om tvangsekteskap: