NRK Meny
Normal

Knivstakk ung kvinne - husker ingenting

30-åringen som er tiltalt for drapsforsøk etter at han angrep og knivstakk en kvinne i Lillehammer i fjor, sier han ikke husker noe, og ikke forstår hvorfor han gjorde det.

Nina Braathen Hjortdal og Iris Storås

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal vil kreve erstatning på vegne av kvinnen som ble knivstukket. Aktor, statsadvokat Iris Storås t.h.

Foto: Mette Finborud Børresen

Lorentz Stavrum

30-åringens forsvarer, advokat Lorentz Stavrum, sier mannen ikke husker noe av det han gjorde.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Mannen sa seg skyldig i knivstikkingen, men erkjente ikke straffskyld for drapsforsøk da han møtte som tiltalt i Hedmarken tingrett tirsdag.

– Når han ikke erkjenner skyld for drapsforsøk, så er det fordi han ikke vet noe om hva som var hans tanker, hva som var hans hensikt eller forsett, sier forsvarer Lorentz Stavrum.

Skrek og kjempet i mot

Den 20 år gamle kvinnen som ble knivstukket fortalte om et brutalt og dramatisk angrep på Jernbanetorget i Lillehammer om kvelden den 8. oktober i fjor.

Hun skulle ut igjen på jobb, men hadde glemt nøkkelen og ventet på en kollega da hun ble overfalt. 30-åringen traff henne med flere knivstikk, blant annet i låret, før hun klarte å skyve kniven unna ved å ta rundt knivbladet og vri seg vekk. Mannen tok tak i jakka hennes, men den var åpen så hun fikk vrengt den av seg og løp mot kollegaen som akkurat da kom i bil. Deretter søkte hun tilflukt på Breiseth hotell før politiet og ambulansen kom.

Kvinnen gråt mens hun fortalte hvor redd hun hadde vært. Den tiltalte mannen måtte forlate rettssalen mens hun forklarte seg.

Tungt rusmisbruk

Den 30 år gamle mannen sier han ikke husker noe og ikke kan forstå hvorfor det skjedde. De to var naboer og hadde sett hverandre før, men kjente ikke hverandre.

– Hvorfor, spurte aktor, statsadvokat Iris Storås?

– Nei, det har jeg grublet på i timevis. Men det fremstår like ulogisk og uforståelig for meg nå som det gjorde like etterpå, sa mannen i sin forklaring i dag.

Han mener rusmisbruket må være grunnen til at han ikke husker. Han hadde en lengre periode med tungt rusmisbruk bak seg, og denne dagen hadde han drukket mye øl og sprit i tillegg til å ruse seg på piller og muligens et stoff som kan gi hallusinasjoner.

Han er ikke dømt for voldsbruk tidligere. Spørsmålet retten må ta stilling til, er om mannen skjønte at han kunne ha drept kvinnen og om han handlet med forsett.

– Det er tatt ut tiltale for forsøk på drap, idet vi mener at han ved handlingen mente at han skulle drepe henne, sier statsadvokat Iris Storås.

Sterke ettervirkninger

Den 20 år gamle kvinnen fikk alvorlige, men ikke livstruende skader. Hun lå en uke på sykehus etterpå og har hatt flere operasjoner. Hun sliter psykisk, og først for to-tre uker siden turte hun å gå ut alene, men bare på dagtid.

Nina Bråten Hjortdal og Iris Storås

Fornærmedes bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal og aktor i saken, statadvokat Iris Storås.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal kommer til å kreve erstatning på vegne av kvinnen.

I tillegg til drapsforsøk, er mannen tiltalt for trusler med kniv mot to andre, for skadeverk og narkotikamisbruk. Alle disse punktene erkjente han straffskyld for.